Alt i alt er utviklingen relativt forutsigbar og stabil når det gjelder den norske befolkningens kontakt med fastlegen sin.

Vi går til legekontoret mellom 2,6 og 2,7 ganger i året, og hvert år øker det totale antallet legebesøk med rundt 2 prosent – bortsett fra for dem som er mellom 16 og 19 år gamle.

De har hatt en økning på 15 prosent årlig siden den nye og strengere fraværsgrensen ble innført i videregående skole høsten 2016, viser de siste tallene fra Allmennlegetjenesten.

Mange av konsultasjonene gjaldt ganske lette helseplager. Det tilsier ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) at den markante økningen i fjor, som er samsvarende med utviklingen året før, var en følge av skoleelevers behov for å dokumentere sykdom som grunn for fravær fra undervisning i videregående opplæring.

Helårstallene kamuflerer dessuten en økning som er nesten dobbelt så stor. De nye fraværsreglene startet med skoleåret i august 2016, og gjorde seg gjeldende på fastlegestatistikken først i andre halvår samme år.

Sammenlignet med henholdsvis andre halvår i 2015 og første halvår 2016 var nivået mellom 20 og 30 prosent høyere i andre halvår av 2016 og i første halvår i fjor.

I andre halvår av 2017 var fastlegetallene til 16-19-åringen bare litt høyere enn ett år tidligere. Det ser dermed ut til at det økte nivået har holdt seg nokså stabilt etter endringene av fraværsreglene.