1. Play it cool, dude

Aldri, vi gjentar – aldri, vis usikkerhet omkring hvor du skal sitte for en drink eller en middag. Det er som innkasterne på de hundrevis av bar/restaurant/fyllebule/ravepartysted kan lukte at du ikke har peiling på hvor du skal. De sniffer deg ut på kilometers avstand, tar fram sitt peneste glis og tilbyr alt fra uendelig mange shots til en liter av det lokale ølet for at du skal få matforgiftning av å innta gamle reker i pasta akkurat på deres spisested. Ha en plan, altså. Eller lat som du har det.

2. - Vi talar svenska

De snakker egentlig ikke svensk, men en kombinasjon av alle skandinaviske språk Foto: trd.by

En ting skal være sikkert, engelsken er ikke spesielt stødig her nede. Men svensk, det kan du vedde på at de kan.

3. Potatismos til folket

Det er for øvrig også mer svensk, norsk og dansk i gatene enn det er gresk. Det merker du også på menyene, svenske kjøttboller ser ut til å være mer poppis enn greske klassikere som mousakka og gyros. De er jammen meg flinkere å lage potatismos enn gresk mat også.

4. #foodporn

Her får du det meste, men det ser trolig ikke sånn ut på din tallerken. Foto: trd.by

Når vi er inne på mat, så har stort sett alle restauranter/barer/fyllebuler/ravepartysteder (ja, for alle steder har flere funksjoner) bilder av maten på en meny. Flotte og danderte retter av ”cheese balls” (æsj!) og greske salater. Problemet er bare at det du ender opp med å få ser ut som den samme retten – bare at den har gått gjennom en miksmaster og en flystyrt først. Ikke akkurat #foodporn, nei.

5. Musikken

Det er musikk alle steder der du beveger deg. Og det i seg selv er jo ikke noe problem. Men all musikk er konsekvent minst ti år gammel. Klassikere som ”Gangnam Style” den ene hiten Shania Twain hadde, Spice Girls og stort sett alle one-hit-wonders ruller ut av de sprengte høyttalerne. Det fine er jo at du aldri støter på en sang du ikke har hørt før.

Shania Twain herjet i resten av verden på 90-tallet. I syden er hun fortsatt hot. Foto: Creative Commons

6. Special price

Det meste har en pris. Men her nede har stort sett alt en ”special price”. Man sier kanskje at det er en myte, men tro meg: det stemmer. Alt for deg, min venn.

Disse har ikke special price, men very special. Det er spesielt, det Foto: trd.by

7. Barnearbeid er helt vanlig

Dette punktet er ikke morsomt engang. På kveldstid sitter det små barn på fortauet i bargatene som selger glowsticks til altfor fulle skandinavere. Det er rett og slett bare trist.

8. Infrastruktur, på en måte

Etter en ganske festlig episode kan vi konkludere med at fortauskantene er betydelig høyere enn det vi er vant med, og skilt her står alltid i veien.  Under et tidsrom på rundt tre minutter var det en dame som nesten vridde av seg ankelen på et høyt fortau, og det igjen førte til at en mann som var i overkant nysgjerrig gikk rett på et skilt.  Hun fikk vondt i ankelen, han fikk vondt i nesa, og dette på høylyse dagen. Pass opp, her står det meste i veien. Det gjelder for øvrig også biler, motorsykler, sykler og planter.

9. Enten eller

Det meste i syden funker enten overhodet ikke, eller så bra at det er utrolig. Nesten alle steder har ”high speed wifi, just for you my friend”, men det betyr ikke at det funker. Det funker i grunnen aldri. Det samme gjelder air condition, enten er den ikke-eksisterende og du holder på å dø av heteslag, eller så spyr den ut så mye kald luft at man skulle tro istiden var kommet tilbake.

Scrat fra Istid hadde trivdes i syden. Foto: Flickr

LES OGSÅ: Disse 4 kravene stiller unge trøndere til en bra sydenferie

Følg #sydenpatruljen på trd.by sin Facebook-side også.

..og Instagram og Snapchat!