Forrige uke snakket vi med Matthew Michelet Kendall (25) som er kjøpmann/innehaver på Narvesen Byåsen Butikksenter.

Denne uka har vi tatt en prat med Øyvind Gressvold fra Trondheim. Akkurat nå studerer han i Edinburgh, men har hatt sommerjobb ved Trøndelags Europakontor i Brussel, før han var praktikant ved den norske ambassaden i Slovakia og deretter for FN i København.

Slik svarer Øyvind på våre spørsmål om jobb og karriere:

Hvor jobber du, og hvilken stilling har du?

Per nå er jeg masterstudent ved Universitetet i Edinburgh, og arbeider som frilanser med oversettelser og audiotranskribering på siden. Jeg søker akkurat nå på jobber innen internasjonale organisasjoner i Myanmar hvor kjæresten jobber.

Du har gjort mye forskjellig de siste årene. Kan du fortelle om det?

– Etter videregående arbeidet jeg først et år som servitør ved den norske paviljongen i Epcot i Disney World, Florida. Det er absolutt et fantastisk friår som kan anbefales etter videregående, med god lønn i varmt vær. Etterpå begynte jeg på statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor jeg også hadde et halvår som utvekslingselev i Sør-Afrika.

– Etter bachelorgraden hadde jeg et kort sommeropphold ved Trøndelags Europakontor i Brussel, før jeg var praktikant ved den norske ambassaden i Slovakia og deretter for FN i København. Så arbeidet jeg et år ved EFTA i Brussel, før jeg begynte på en mastergrad i Internasjonale Relasjoner ved Universitetet i Edinburgh. Ellers har jeg hatt flere deltidsjobber ved siden av studiene, vært selger i baderomsbutikk, bokhandel, mm. Jeg har også hatt massevis av studentverv, som alt fra leder av en idrettsforening til varamedlem på studentparlamentet.

Øyvind har jobbet i både FN og vært praktikant for den norske ambassaden i Slovakia. Foto: Privat

Hvilken utdanning har du?

– Bachelorgrad i statsvitenskap fra UiO og mastergrad i Internasjonale Relasjoner fra Edinburgh.

Hva var din aller første jobb, og hvor gammel var du da du fikk den?

– Telefonintervjuer ved Norfakta Markedsanalyse. Da var jeg 18 år og gikk siste året på videregående.

Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Det er vel sjeldent lurt å forsove seg, kanskje spesielt lite lurt dersom man var ute og tok en pils med sjefen kvelden før …

Hva er det som motiverer/inspirerer deg i arbeidshverdagen din?

– Jeg prøver å ha et langtidsperspektiv på ting, og tenke at det meste en gjør i dag burde fungere som en brikke i en langtidsplan. Hvor vil jeg være om 10 år, og hvordan bidrar det jeg gjør i dag til å få meg dit? Ellers tror jeg det er viktig å ha gode kollegaer man kan lære av og ha det fint med.

Hva er det morsomste du har opplevd i jobbsammenheng?

– Hos FN fikk jeg ønske velkommen og hilse på den danske statsministeren og utviklingsministeren til en konferanse. Det var kos med stor Z.

Øyvind har også jobbet et år ved EFTA i Brussel, like før han begynte på mastergraden sin. Foto: Privat

Hva er den største utfordringen med å være ung i arbeidslivet – og hva er fordelen?

– Internasjonalt diplomati og byråkrati er generelt preget av svært tydelige hierarkier, hvor ansiennitet og stillingstittel preger hverdagen i større grad enn hva man kanskje er vant til fra Norge. Å være ung er dermed potensielt utfordrende mindre man har overordnede som gir en nødvendig tillit og muligheter til å gjennomføre meningsfulle arbeidsoppgaver.

– Den største fordelen er at man som ung har alle muligheter foran seg, og anledning til å tillære seg kunnskap innen flere forskjellige felt, samt bidra med tiltrengt nytenking.

Hva er dine beste tips for lykkes i arbeidslivet?

– Man må finne noe man synes er spennende nok til å skulle gjøre resten av livet. Dersom man holder på med noe man genuint synes er interessant, kommer gjerne viljen til å gi det lille ekstra automatisk.

Hvor ser du deg selv om ti år?

– Da arbeider jeg forhåpentligvis innen politikk, diplomati, internasjonalt arbeid eller noe annet spennende!