Det er straks bare én måned igjen til jul, og mange har nok allerede begynt juleforberedelsene. Og det morsomste - julepynting! Men hva er nytt? Hva gjelder denne jula? Akkurat de spørsmålene stilte vi tre av interiørstudentene på Høyskolen Kristiania i Trondheim.

Fra venstre Martine Bøe, Janne Åsvik Finseth og Wenche Strøm. Interiørstudentene finner fram hvilke farger som gjelder til jula 2017. Foto: Ina Sand Solli

Tradisjonell og moderne jul

Wenche Strøm, Janne Åsvik Finseth og Martine Bøe går andreåret på interiørlinja, og de har allerede satt seg godt inn trendene som gjelder i høytiden som nærmer seg med stormskritt.

- Når det gjelder trendene skilles det mellom den tradisjonelle og den moderne julen.

De forklarer at mange tviholder på den tradisjonelle julen, men samtidig er det mange som ønsker å bruke mer moderne detaljer og dekorerer veldig enkelt. Det er også de som tar litt fra hver retning.

Interiørstudentene fra Høyskolen Kristiania i Trondheim forteller at det er din personlige stil som skal sette preg på julepynten. Men blant annet er rosa julepynt moderne i år. Som disse fra Cornelias hus i Midtbyen. Foto: Ina Sand Solli

- Mange av de tradisjonelle formene og produktene kommer gjerne i mer utradisjonelle og moderne farger og materialer. En tradisjonell juletrefigur kan komme i farger som rosa og sort, noe som ikke har vært så vanlig tidligere.

Geometriske og enkle former preger den moderne julen, som firkanter, trekanter og sirkler blir mye brukt. Man kan for eksempel finne et juletre i porselen som er strippet ned til grunnformen. Det er mye stilrene objekter ofte i hvit, sort og messing.

Det utradisjonelle

Studentene nevner Cornelias hus i Midtbyen som en mulighet for å finne den mer utradisjonelle julepynten.

- Cornelias hus har en hel kolleksjon fulle av utradisjonelle julekuler. Her tar de farger og objekter som kanskje ikke er typisk jul og setter det inn i en ny setting slik at det er i tråd med julen. Dette er en morsom måte å pynte opp på og vil inspirere mange til å tenke annerledes om de vil skille seg ut. Det er en inspirasjon til å få folk til å se litt mindre høytidelig på julepynten.

På nevnte butikk er åpningen av julebutikken en skikkelig happening hvert år. De begynte med rosa julepynt i fjor, og har i år tatt det steget videre med candyshop-tema. På hovedtreet i julebutikken er det litt av hvert som har blitt gjort om til juletrekuler. Blant annet popkorn- og sukkerspinn-esker, donuts og headset.

- Vi har mange tema, og vi er opptatte av at vi skal treffe alle. Derfor har vi pynt som passer den nordiske stilen, den tradisjonelle, den sølv og hvite-stilen, sier butikksjef Siw Dyrnes.

Også på Kremmerhuset har de tatt inn rosa julepynt. De har også litt pynt for enhver stil.

- Det er artig å se at enkelte av kundene våre eksperimenterer litt med for eksempel sort pynt i kombinasjon med den stilen de har fra før, sier ansatt Elise Grøttum.

Butikkleder på Kremmerhuset i Midtbyen, Nina Bye og hennes ansatte Elise Grøttum sier årets juletrender er noe for enhver smak, og at de synes det er gøy å se kundene eksperimetere med for eksempel svart pynt kombinert med den tradisjonelle stilen. Foto: Ina Sand Solli

Tar vare på det man har

Interiør-jentene har lagt merke til noe de kaller en viktig tendens i Norge, og i resten av verden.

- Det blir mer og mer fokus på å ta vare på det man har. Julen er en høytid som er sterkt preget av tradisjoner og er for mange en tid for nostalgi. Dette gjenspeiler seg i juledekorasjoner fordi det er så mange følelser knyttet til pyntegjenstandene.

De synes folk har blitt mer bevisste på å ikke bare bruke og deretter kaste.

- Hvert enkelt dekorelement kan også ha en dypere mening enn at det kun ser pent ut, kanskje har man arvet den, laget den selv eller hatt den hele livet.

For de som ønsker å pynte med mer enn de tradisjonelle julefargene har interiørbutikkene i Trondheim tatt inn julepynt i en lys rosa farge. Bildene til venstre er fra Cornelias hus, mens de lyserosa englevingene til høyre er fra Kremmerhuset. Foto: Ina Sand Solli/Collage

Rett fra naturen

De forteller også at man kan skape julestemning med enkle ting hentet fra naturen, for de som vil ha noe nytt til jul men som ikke ønsker å kjøpe noe.

- Det er mye spennende man kan gjøre med kongler, kvister, granbar og lignende. Dette er også noe som setter kreativiteten i gang og som ikke koster noe.

For de som ikke nødvendigvis har lett tilgang til naturen forklarer de at pakker med naturelementer også kan fås kjøpt i en del butikker.

- Mange benytter seg også av mer utradisjonelle vekster for å ta julen inn i hjemmet. Man kan bruke sukkulenter, snittblomster, eukalyptus-grener og andre kvister i blant annet julekranser og andre oppsatser.

De interiørengasjerte jentene har kommet med mange tips til hvordan et moteriktig julehus kan se ut, men de har ei presisering.

- Til jul er alt innafor, det er din egen tolkning og personlighet som setter føringer for dekorasjonen.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook