I fjor ble det solgt 81,2 millioner liter sprit, vin og øl på polet, mens årets salg ligger an til å stoppe på 80,6 millioner liter, skriver VG. Det er en nedgang på 0,6 prosent.

- Det er historisk. Vi må tilbake til den økonomiske nedgangen på begynnelsen av 1990-tallet for å finne en større tilbakegang i Vinmonopolets omsetning, sier Vinmonopolets pressesjef, Jens Nordahl. Selv ikke finanskrisen klarte å stoppe veksten i polsalget.

Det klarte derimot en omstridt taxfree-regel som ble innført i fjor sommer. Fra 1. juli 2014 kunne nemlig den som ikke ville ha avgiftsfri tobakk med seg hjem fra utlandet, legge litt ekstra vin i handlekurven i stedet.

- Salgstallene viser at den økte kvoten fra 1. juli i fjor slo kraftig inn: Utover høsten i fjor gikk salget ned, og det har fortsatt i 2015, sier Nordahl.

Men regelendringer alene kan ikke forklare nedgangen. En dårlig sommer slår også negativt ut på salgstallene og trekkes fram som den andre store forklaringsfaktoren.

Pressesjefen tror også han ser en effekt av nedgangstidene i oljeindustrien. De siste månedene har nemlig nedgangen i salget vært større på Vestlandet enn andre steder.

Passasjer kan ha reddet buss-passasjerer

Klokka 16.50 mandag fikk politiet melding om en buss som hadde stanset i Nausttunnelen på E39 på strekningen Orkanger - Klett. Det viste seg at bussjåføren hadde fått et illebefinnende. Da hadde en passasjer grepet inn: «Han reiste seg og grep rattet i en nær fullsatt buss der føreren hadde fått et illebefinnende og var bevisstløs. Vitner har forklart at bussen var på ved over i motgående kjørefelt og at vår mann fra Svorkmo holdt i rattet til bussen stanset i tunnelen øst for Buvika på E39». Les hele saken hos Adresseavisen.

Søderlund til Kina?

Tidligere mandag meldte adressa.no og flere franske medier at Alexander Søderlund var på vei til franske St. Etienne. Flere uavhengige kilder forteller til adressa.no at Søderlund har vært i Frankrike mandag, men at spissen skal ha takket nei til den franske toppklubben og i stedet vurderer et tilbud fra en klubb i Kina. Les mer om saken hos Adresseavisen.

Klatret på tak to ganger

To personer ble natt til tirsdag observert oppå taket til Coop Prix i Olderdalen på Ranheim.Den første meldingen kom inn til operasjonssentralen klokken 03.53. To menn i 20-årene ble anholdt og deretter dimittert. Om lag halvannen time senere fikk politiet melding om klatring på taket til Rema-butikken i samme område, melder Adresseavisen.

Colorado tapte

Andreas Martinsen noterte seg ikke for målpoeng da hans Colorado Avalanche tapte 4-7 hjemme mot Toronto Maple Leafs i den nordamerikanske hockeyligaen mandag. Les mer om kampen hos Adresseavisen.