– Er det noen grunn til at unge skal bry seg om lokalvalget?

– Ja! Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet har jo styrt byen her i 20 år. Nå gir hun seg, og etter valget kommer Trondheim til å få en ny ordfører. Valget er mer spennende enn på veldig, veldig lenge.

– Hvis man ikke er helt sikker på hvem man skal stemme på, hvordan kan man sette seg inn i det?

– Det er mange veier til det målet. Du kan se på: Hvem liker du best? Hvem stoler du på at vil gjøre en god jobb for byen? Du kan velge en enkeltsak, som for eksempel busspriser eller studentboliger, og se hva de ulike partiene har som løsninger der. Du kan gå grundigere til verks og se på ideologiene – hvilken retning betyr noe for deg og snakker best til magefølelsen? Det er ikke noen fasit her og ingen kan fortelle deg at det du stemmer er feil. Det viktigste er at du deltar.

– En del tenker nok at deres stemme ikke utgjør noen forskjell. Er det noen vits i å ta turen til stemmelokalene?

– Det er det. Nå kan du til og med stemme på IKEA, City Syd, biblioteket og mange ulike steder. Vi ser også at det er utrolig jevnt i Trondheim nå. Det er rett og slett en skikkelig thriller. Det er ikke mange stemmer det står på, valget vil kanskje avgjøres av 50–100 stemmer. Da spiller det en rolle at folk kommer seg ut og bruker stemmeretten.

– Kan du gi en liten oppdatering for de som ikke har fulgt så mye med på lokalvalget frem til nå?

– Høyre er det største partiet i Trondheim, men ingen av partiene har rent flertall. Så det som blir spennende er hvilke «blokker» det blir – altså hvem som vil samarbeide med hvem. For det første vet vi ikke hvem som kommer til å finne sammen etter valget. For det andre er det veldig, veldig jevnt. Så det er et knapt rødgrønt flertall på de fleste målingene selv om Høyre er størst, men dersom Miljøpartiet de Grønne eller Senterpartiet sier «takk for nå» til Arbeiderpartiet og heller samarbeider med Høyre, så blir det spennende også etter valget – for da må de sette seg ned og finne ut hvem som skal samarbeide.