– Jeg ble så glad da hun sto der og klærne var til meg. Jeg tok ut det jeg ville ha fra posen, og kjente samtidig på at jeg burde rydde i mitt eget klesskap, sier hun.

Klær fra eget skap ble putta ned i posen igjen, og gitt videre til Margrethes søster.

– Venninna mi er ung, kul og litt meget fargerik, mens søsteren min er advokat og har en helt annen stil. Men dagen etter at søsteren min fikk posen, hadde hun på seg noen av klærne til venninna mi. Dette er to personer som i utgangspunktet ikke hadde byttet klær, men på denne måten funka det helt ypperlig, mener 33-åringen fra Orkanger.

Slik ble ideen bak «Kofferten» til.

Legger tilbake

Kofferten fra 30-tallet har Margrethe kjøpt på Finn. Hun forklarer at den kan bestilles hjem, og at den vil inneholde 35 brukte plagg i valgfrie størrelser. På den måten kan mottaker prøve klærne i eget hjem, og beholde inntil ti av dem. Samtidig må man putte oppi minst like mange plagg fra eget klesskap etterpå.

Kofferten skal til enhver tid inneholde rundt 35 ulike plagg. Foto: Privat

– Så langt har jeg testet konseptet på venner og venners venner, og responsen har vært helt overveldende. Hittil er det vel tolv som har fått den, og alle synes det er kjempespennende. Jo finere ting som er oppi kofferten når de får den, jo finere ting legger de også tilbake. Nivået er høyt, og slik skal det også være. Det kule er at du aldri vet hva som er i kofferten når du får den på døra, sier Margrethe.

Målet med «Kofferten» er et mer bærekraftig og miljøvennlig samfunn og gjenbruk, men også å finne motivasjon til å rydde i eget klesskap.

Vil starte nettside

Til nå har Margrethe laget Facebook-side og Instagram-konto for konseptet, men skal også lage en egen nettside der hvem som helst kan bestille kofferten hjem til seg. Til denne har hun startet en innsamlingsaksjon på DNB Startskudd.

– Pengene skal gå til markedsføring, produksjon og grafisk design. Hvis dette skal slå an, må det være ordentlig fra starten av, mener Margrethe.

Kofferten er perfekt for dem som ikke liker å gå i brutkbutikker, ifølge Margrethe. Foto: Privat

Ifølge Fretex kaster hver og en av oss rundt åtte kilo klær i restavfallet hvert år, mens vi gir rundt tre til bruktbutikker og andre som driver med gjenbruk.

– Etter å ha lest meg opp på gjenbruk, klesbransjen og miljø, ble jeg sjokkert. De fleste vet vel at gjenbruk er bra for miljøet, men det kan være vanskelig å ta det innover seg med mindre man får det trødd ned over hodet. Da er «Kofferten» perfekt for dem som ikke liker å gå i bruktbutikker, sier Margrethe og ler.

Håper det slår an

Til daglig jobber hun som advokatassistent, men har også et enkeltmannsforetak som driver med teater- og kulturproduksjoner. Etter hvert er planen å drive med sistnevnte på fulltid, samt åpne en bruktbutikk.

– Hva er målet med «Kofferten»?

– Det hårete målet er at den kan reise verden rundt, sier Margrethe og ler.

– Nei da. Målet er å bevisstgjøre folk. Hvis dette fungerer, er det kanskje et konsept som flere bruktbutikker kan bruke. Det er jo en helt ny måte å shoppe på, og jeg har i hvert fall ikke sett et lignende konsept. Jeg håper at dette kan slå an, og er åpen for at konseptet kan eies og videreutvikles av andre som har større nettverk og ressurser. På sikt kan det også bli flere kofferter, både for barneleker, bøker og interiør.