I høst kom bilenes svar på Airbnb, nabobil.no, til Norge.

Det er rett og slett en tjeneste der du kan leie ut, eller leie en bil, på time eller dagsbasis. Nå begynner konseptet å ta av i Trondheim.

Lik trd.by på Facebook

Så mange biler er det

På bildet nedenfor kan du se alle bilene i Trondheim som du kan leie via tjenesten:

De grønne prikkene viser hvor du kan leie deg en bil. Foto: skjermdump nabobil.no

De aller rimeligste kjøretøyene du kan leie er en Chevrolet fra 2013 og en Mini fra 2012. Begge koster 250 kroner per døgn.

Hvis du vil prøvekjøre en Porsche, så trenger du ikke å kjøre lengre enn til Hommelvik. Der får du låne en 2011 Cayenne-modell, men det koster å låne en bil med 239 hestekrefter. Prisen er på hele 2500 kroner per døgn. 10 000 kroner for en uke.

Hvis du er elbil-nysgjerrig, så kan du være råflott og leie deg en Tesla. I Trondheim er det fire personer som leier ut sin luksus-elbil. Prisene ligger mellom 790 og 1500 kroner per dag.

7000 kroner på seks uker

En av dem som leier ut Teslaen sin er Isak Swahn. Han har leid ut sin Tesla Model S 2014-modell i seks uker.

- Jeg studerer igjen etter mange års opphold, så det hjelper selvfølgelig økonomisk. Men det gir også en positiv følelse når folk komme lykkelig tilbake, sier Swahn.

Men det har ikke vært altfor stor pågang etter å prøvekjøre el-bilen.

- Det er stort sett stille i meldingsboksen, men en gang annenhver uke dukker det opp en forespørsel. Men det er vanskelig å si om dette er representativt for de andre. Jeg har jo kun holdt på seks uker, sier han.

Selv om det for det meste er stille, så har Swahn tjent en slump på å leie ut bilen sin.

- Jeg har fått inn 7000 kroner på kontoen etter at jeg startet med det, men det kan nok ikke regnes som rent overskudd. Jeg må høre med en revisor og skatteetaten for å høre hvordan direkte verditap per kilometer og andre konstnader trekkes i fra, sier Swahn, som har leid ut Teslaen sin hele denne uken, noe som gjør han 4500 kroner rikere.

- Har bare møtt trivelige folk

Det å kjøre bil innebærer mye ansvar. Hva skjer hvis den du leier ut til havner i en ulykke?

- Bilen min er toppforsikret gjennom nabobil, slik at mitt forsikringsselskap eller bonusnivå ikke blir påvirket dersom det skulle skje en ulykke, sier Swahn.

- Men jeg har bare møtt trivelige folk, som har behandlet bilen godt. Jeg kan se på energiforbruket på bilen at det ikke har vært noe villmannskjøring, legger han til.

Her kan du lese mer om forsikringsbetingelsene.

Skal du kjøpe bruktbil? Slik kan du oppdage kilometer-juks!

- Rask fremvekst

Aftenposten skrev i fjor at Transportøkonomisk Institutt mener at bildeling kan være et svar på miljøproblemene som bilene medfører.

«Med rask fremvekst av smarte mobilitetstjenester som enkelt kobler biler og brukere, kan bildeling komme til å bli et viktig alternativ til bruk av privatbil fremover», skriver Transportøkonomisk Institutt til Aftenposten

- Vi ser i andre land at det er bildeling mellom privatpersoner som er i raskest fremvekst av de forskjellige utleiemodellene for bil, sier Vibeke Nenseth, seniorforsker ved Transportøkonomisk Institutt (TØI), til Aftenposten

Instituttet gjorde en undersøkelse i 2012, som viste at bildelere kjører omtrent to tredjedeler av det private bileiere gjør. Men utbredelsen må bli langt mer omfattende enn i dag for at det skal kunne monne for å redusere utslippene, understreker de i undersøkelsen.

Kjetil er ikke som andre bileiere: Har brukt over én million kroner på sin 26 år gamle Opel

STOR GUIDE: Her får du studentrabatt i Trondheim