I april satt Karina Kapelrud (20) og Lukas Fjerdingen (19) fra Trondheim på hver sin mobil og scrollet seg gjennom Facebook-feeden, da de fant en annonse som søkte etter jurymedlemmer til fondet. Kort tid etter at de søkte fikk de en telefon fra Solo, etter noen samtaler til og et Skype-intervju var det bekreftet. De skulle være med, sammen med andre ungdommer fra hele landet, å bestemme hvem som skal få stipend til sitt prosjekt.

Karina Kapelrud (20) fra Ranheim, studerer til å bli sosionom i Lillehammer.

Katrina (20) gleder seg til å lese søknader fra ungdom. Foto: Elise Gull Askim

- De spurte hva jeg kunne bidra med, og da fortalte jeg at jeg har erfaring som sentralstyremedlem i Ungdom og fritid: Landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus. Så jeg har allerede hatt erfaring med å både behandle og sende søknader på denne måten, forteller hun.

Karina legger til at hun er lidenskapelig opptatt av å hjelpe ungdom med å nå sine drømmer.

- Det blir også spennende å se hva ungdom interesserer seg for for tiden.

Det samme gjelder for Lukas, som har fått stor interesse rundt ungdomsbedriften sin, som skal utvikle en elektronisk garderobeløsning for nattklubber og konsertsteder.

- Jeg vil gjerne bidra til de som har gode ideer og drømmer. Jeg håper på mange spennende søknader med innovative ideer og prosjekter. Jeg håper ikke noen sender en søknad bare for å få penger, uten å egentlig begrunne hva de skal ha pengene til, forteller Lukas.

Tilbake etter 15 års pause

Solofondet har som formål å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer for ideer, aktiviteter og prestasjoner til beste for dem selv eller andre ungdommer. Solofondet ble opprettet i 1992, og i årene frem til 2004 ble det bevilget over 11 millioner kroner til over 1300 små og store prosjekter. Fra 2019, etter 15 års pause, har Solofondet gjenoppstått for å fortsette å dele ut stipendier til ungdom, fra 15 til 25 år, som er bosatt i Norge. Fristen for å søke er 31. mai.

Solofondet har gitt ti ungdommer i oppdrag å vurdere søknader til fondet og foreslå hvilke søknader som bør få støtte. Det er styret i Solofondet som tar den endelige beslutningen.

Karina og Lukas fra Trondheim skal i løpet av juni reise til Oslo for å behandle søknader til fondet med resten av juryen, som består av ungdom fra hele landet.

Gjennomføringsvilje over innovasjon

- Det viktigste når jeg skal se på søknader er ikke at det er en skikkelig fancy idé, men at det er en stor drøm og at søkeren har et sterkt ønske om å gjennomføre prosjektet sitt, forklarer Karina.

Skulle hun ha søkt om penger fra Solofondet ville hun ha søkt om noe som kan skape opplevelser og minner for barn og unge.

- Jeg hadde kanskje søkt om penger til å lage en festival eller starte opp et prosjekt for ungdom, som for eksempel en fritidsklubb, sier Karina.

Ungdomsbedrift: - En del av faget jeg har på skolen er å avvikle bedriften man har lagd, men jeg håper jeg kan unngå å avvikle den, forteller Lukas. Foto: Elise Gull Askim

Lukas ønsker å ta det neste steget fra ungdomsbedrift til aksjeselskap. Skulle han fått penger fra Solofondet ville han ha brukt pengene på å realisere ideen til ungdomsbedriften sin.

Slik realiserer du drømmen

Karinas viktigste råd til unge som sitter inne med en drøm, er enkel: ikke gi opp!

- Forsett å prøv uansett hvor mange humper du møter på veien. Det er viktig å tørre å begi seg ut på ting som kan virke vanskelig, men ikke vær redd for å feile litt, anbefaler hun.

Karina minner om at til og med Beyoncé har startet fra bunnen av.

- Alle starter med null følgere, lyttere, kjøpere eller hva enn det måtte være.