Husker du miniserien «IT» basert på Stephen Kings roman med samme navn fra 1990? Denne miniserien var brennstoff for mang et tenåringsmareritt på grunn av en karakter med navnet Pennywise the clown. En rødhåret klovneskikkelse med sylskarpe tenner som hadde en tendens til å vise seg for hovedpersonene på de mest uventede og upassende tidspunkt.

Miniserien «IT» var ikke en spesielt god filmadapsjon av boken, men den har i senere år blitt et kultfenomen. Ikke minst på grunn av de mange episodene der folk har sett klovner på uventede steder rundt om i USA. Mange spekulerer nå om det ikke er Pennywise som er inspirasjonen for klovneskremmeriene.

Klovner som bare dukker for så å forsvinne igjen

Om disse klovne-hendelsene har noen sammenheng med Pennywise the clown skal være usagt, men mange har latt seg skremme av å se klovner i bisarre sammenhenger. Klovner som bare dukker opp for så å forsvinne like fort igjen.

Forrige uke var det i Chicago at Julia Graham friket ut på grunn av en klovn som brøt seg inn på Rosehill Cemetary i Chicago for deretter å  «bare sto der og vinket til henne» - fra en - midt på natta.

Klarte å filme det hele

Julia og ektemannen var såpass oppmerksom at de klarte å filme en video av hele opptrinnet. En video som noen dager senere ble presentert som hovednyhet på CBS News Chicago. Og som forventet i disse digitale tider så tok det ikke mange timer før saken hadde blitt en nasjonal nyhet.

Videoen forteller den usminkede sannheten. En person kledd i klovnekostyme klatrer over porten til kirkegården for deretter å vinke til paret før han igjen forsvant i mørket inn på kirkegårdsområdet.

- Til å begynne med så var vi ikke helt sikkert på hva det var vi så, sier Julia Graham til CBS Chicago.

- Men da vi gikk litt nærmere så forsto vi at det var en klovn. Noe som er sykt rart. Jeg friket ut.

Julia og ektemannen tok mot til seg og gikk enda litt nærmer kirkegårdsporten. Der så de at klovnen hadde snudd seg og sto og vinket til dem.

- Han virket ikke det minste redd for å bli tatt, sier Julia.  - Han bare sto der og vinket til oss -sakte.

Clown sightings

Og denne klovne-hendelsen ( i USA har dette fått navnet «clown sightings» og har, ikke uventet, blitt en internett-fenomen) er slett ikke et isolert tilfelle. En video der en klovn overrasket folk midt på dagen gikk sin seiersgang på sosiale medier i fjor. Og i New York ble en klovn observert på en kirkegård mens han rolig gikk nedover gangstien med et knippe ballonger. I Jacksonville, Florida har i følge lokale nyhetsmedier klovne-problemet vært spesielt stort.

Chicago-politiet opplyser til CBS at det så langt ikke har vært flere klovne-hendelser som de har fått melding om.

Også i Storbritannia har det dukket opp meldinger om klovner de siste par årene. Spesielt i Northamton var det en klovn som var kledd ganske nøyaktig lik Pennywise the Clown fra «IT» som terroriserte og skremte innbyggerne i byen.

Hele nyhetsinnslaget kan du både se og lese på CBS Chicago her.