21. mars markeres Verdens Down syndrom-dag over hele verden. Ved Clarion Hotel på Brattøra har de tatt til seg trenden med å markere dagen ved å gå med to forskjellige sokker - for å vise støtte til et mangfoldig samfunn.

– Mangfold, likeverd og integrering er viktige verdier for oss, og derfor er det naturlig at vi markerer dette, sier direktør Hilde Alice Kvernrød.

– Alle fortjener en sjanse

Kvernrød mener mangfold gir et bedre samfunn, og viser til at dette er noe de selv satser på, blant annet i hvem de ansetter.

– Samfunnet består av mennesker med helt ulik bakgrunn og forutsetninger. Alle fortjener en sjanse, sier hun.

De ansatte på Clarion Hotel på Brattøra markerte 21. mars verdensdagen for Down syndrom med å gå med to forskjellige sokker. Markeringen stammer fra USA, men har de siste årene spredd seg til hele verden. Foto: Inga Skogvold Rygg

I anledning markeringen hadde hotellet invitert 2. klasse ved Stavset skole til frokost, hvor tre av elevene har Down syndrom. Det var et populært tiltak, både blant store og små.

– De var helt i himmelen da de kom hit. “Her er det både nugatti og pølse!” sier barne- og ungdomsarbeider Karina Fenes og ler.

Synne Nilsen Leinum (8) var en av de heldige som fikk spise frokost på hotellet tirsdag morgen. Etter å ha innkassert både pannekake, pølse, kakao, melk og juice sa hun seg godt fornøyd. Foto: Inga Skogvold Rygg

Mulighetenes syndrom

Leder Hildbjørg Fosse i Ups & Downs Sør-Trøndelag synes det er flott at markeringen har fått stadig større oppslutning.

– Det bidrar forhåpentligvis til mindre stigmatisering, diskriminering og utestenging. Man får vist mangfoldet i samfunnet og mulighetene man har, sier hun.

Fosse sier at situasjonen for mennesker med Down syndrom i Norge generelt sett har blitt bedre, men at man fremdeles har en lang vei å gå, blant annet med tanke på å sikre like muligheter til å kunne delta på fritidsaktiviteter, få seg en meningsfylt jobb, eller selv å velge hvor de har lyst å bo når de skal flytte ut hjemmefra.

– Down syndrom kalles også mulighetenes syndrom. Egentlig kan de gjøre omtrent absolutt alt som vi andre kan, men de bruker lengre tid på å lære seg det. Så man må ha litt mer tålmodighet, men ellers er de mer lik oss enn ulik, sier hun.