Blant unge i alderen 16–24 år er det nå 17 prosent som snuser, ned fra 18 prosent året før.

Lik trd.by på Facebook

Håper at snustrenden snur

- Det ser dermed ut til at trenden med økning i snusbruk kan være i ferd med å snu, melder Helsedirektoratet.

​ SSBs tall om røyking i Norge for 2015 viser at nesten én av tre (31 prosent) har brukt tobakk røyk eller snus i 2015. Like mange røyker i år som i fjor, og det er de eldste som røyker mest, mens yngre tydelig foretrekker snus.

- I fjor så vi en stor nedgang i hvor mange som røyker daglig. At det ligger på samme nivå i år, bekrefter at dette ikke var en tilfeldig nedgang, og viser at utviklingen går i riktig retning, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Vil stoppe trenden hos unge

Andelen som snuser daglig i befolkningen er nå på 10 prosent, mot 9 prosent året før. Men selv om flere snuser, ser man en positiv nedgang i den yngste aldersgruppen. Blant unge i alderen 16–24 år er det nå 17 prosent som snuser, ned fra 18 prosent året før. Det ser dermed ut til at trenden med økning i snusbruk kan være i ferd med å snu.

- Selv om snusing blant unge går noe ned i år, så ser vi tydelig at det vil være viktig med flere virkemidler og fortsatt fokus på ungdom fremover, slik at vi unngår at en ny generasjon blir avhengig av nikotin, sier Granlund.

Har du brukt snus en stund, så kjenner du deg garantert igjen i disse 11 tingene!

Flere gravide som snuser

Helsedirektoratet bekymret over at flere unge kvinner snuser, noe som kan føre til flere gravide vil bruke snus i årene som kommer.

- Snusing i svangerskapet gir risiko for fosteret som på mange måter er lik risikoen ved røyking i svangerskapet, og kan blant annet gi økt risiko for lav fødselsvekt, for tidlig fødsel og dødfødsel.

- Nikotin er sterkt avhengighetsskapende, og det kan være vanskelig å slutte med snus når man blir gravid, sier Granlund.

Vil du slutte? Her har du triksene som gjør deg snusfri på en måned.