Serien «Making a murderer» (å lage en drapsmann, red.anm.) handler i korthet om den nå 53 år gamle Steven Avery i Wisconsin i USA, som feilaktig sonet 18 år i fengsel for et overfall og et voldtektsforsøk, slapp ut, og deretter ble tatt og dømt for et grusomt drap. Buzzfeed er blant nettstedene som har gått skikkelig inn i selve dokumentaren.

DNA-bevis avslørte at Avery ikke sto bak det første overfallet han ble dømt for i 1985. Han slapp ut i 2003 og gikk i gang med å forberede et søksmål mot det lokale fylket, Manitowoc. Men i oktober forsvant en kvinne ved navn Theresa Halbach. Og da bilen hennes, med Averys blod, samt levninger etter henne ble funnet på Averys tomt, så ble han arrestert igjen i november 2005. Hun ble dessuten sist sett på tomta hans, en skrap-plass familien driver. Også en nevø, Brendan Dassey, ble etter hvert arrestert. Begge ble dømt for drapet på Theresa Halbach, Avery i 2007 til livstid uten prøveløslatelse. Han fastholder sin uskyld den dag i dag.

Filmen er en dokumentar i ti episoder, som spenner over 10 år. Selv om begge sider av saken er belyst, så mener mange at dokumentaren primært er vektet mot hvordan Avery og hans nevø blir urettferdig behandlet av et forutinntatt politi og lite ydmykt rettssystem. Blant annet er det ingen blodspor eller tekniske bevis på antatt åsted, og den lett tilbakestående og mindreårige Brendan Dassey er dømt kun på egne forvirrede tilståelser. Ingen har fått opp sakene sine igjen.

Serien er ikke ulik konsepter som podcast-fenomenet «Serial». Mye av nerven i serien er om hvorvidt Steven Avery er uskyldig dømt to ganger, eller om han er gjerningsmannen. Svakheter i amerikansk rettssikkerhet kommer også frem. For mange virker dokumentaren mer som en fiskjon, den har så mange utrolige vendinger. På nettet flommer det nå med meninger om både selve serien og hvem som kan være gjerningsmannen – om ikke Avery og nevøen faktisk er det. Ifølge underholdningsnettstedet Decider, så er dette de fem mest sentrale teoriene:

1.En helt annen person, som aldri er pågrepet, gjorde det

I hovedsak handler dette om en mystisk person kalt «tyskeren», som mange via ulike Reddit-tråder og en konkret blogg, mener hadde en psykotisk adferd og blant annet hadde et møte med avdøde Halbach. Her finner du mer om denne teorien.

2. Politiet tok feil familiemedlem

Helt konkret handler denne teorien om at Bobby Dassey (bror av den pågrepne nevøen, Brendan Dassey) og Scott Tadych (Brendans stefar), burde vært sett nærmere i kortene. Begge var veldig skråsikre i retten om de to andre sine roller, og begge to var på tomta der Theresa Halbach skal ha forsvunnet, noe som flere på Reddit har merket seg og kommenterer.

3. Politiet og fylket inngikk i en sammensvergelse for å ta over Averys eiendom

Noen mener uansett at politiet plantet bevis mot Avery for å stanse det pågående søksmålet etter den feilaktige dommen, men dette er ifølge flere i overkant spekulativt. Noen mener derfor at det er mer sannsynlig at den svære eiendommen inneholder noe verdifullt og at det derfor er flere myndigheter i en sammensvergelse som står bak det som skjedde. Familien Avery var heller ikke den mest populære i området. Også her lanseres det flere personer som burdee vært mer aktuelle å sjekke.

4. Theresa Halbachs ekskjæreste gjorde det

Denne teorien dreier fokus mot Ryan Hillegas, Theresas eks, som i kraft av å være ekskjæreste, burde vært sjekket bedre. Han var aldri mistenkt, selv om han blant annet innrømmet å ha hacket seg inn i mobilsvareren hennes, etter at hun ble meldt savnet. Eksperter mener dessuten at flere beskjeder på svareren hennes er slettet, informasjon som kunne kastet lys over hendelsen. Noen har merket seg at Theresa Halbachs bror kommenterte at mannen begynte å sørge før kvinnens kropp var funnet.

5. Stephen Avery gjorde det faktisk, men skulle ikke vært dømt

Flere mener at bevisene tilsier at Stephen Avery gjorde det, siden det er en rekke både direkte og indirekte bevis som kan knytte ham til forsvinningen og drapet. Men samtidig hevdes det at han burde vært behandlet annerledes av politiet og rettsvesenet og at tvilen i saken burde kommet han til gode, slik at han uansett ikke skulle vært dømt. Her er Reddit-tråden om Stevens antatte skyld.

Følg trd.by på Facebook