I fjor så Trondheim Pepperkakeby dagens lys for første gang på Byhaven i Midtbyen. 9300 besøkende var innom tredje etasje i kjøpesenteret for å få med seg byggverkene, og fjorårets overskuddet gikk til Sorgenfri.

– Vi må nok begrense antall besøkende i år, men vi kan få spredd besøket godt over de 200 timene vi har åpent. Smittevern har selvsagt høy prioritet, sier prosjektleder for Trondheim Pepperkakeby, Gunn Solberg.

Til en god sak

I år åpner pepperkakebyen 4. desember, og overskuddet går til Sykehusklovnene ved St. Olavs Hospital.

– Egentlig skulle Kirkens Bymisjon være med, men de måtte trekke seg fra prosjektet blant annet på grunn av få frivillige. Folk har vært i gang med bakingen lenge, så da tenkte både Byhaven og Midtbyen at vi kjører på likevel og gir overskuddet til Sykehusklovnene, forklarer Solberg videre.

Trondheim Pepperkakeby åpner for publikum fra 4. desember. Foto: Synne Mauseth

Allerede har de fått inn flere bidrag – deriblant pepperkakebyggverk av Munkholmen og bryggerekka på Bakklandet.

– Vi har imidlertid plass til mange flere byggverk, og ønsker at alle skal bake, pynte og bygge. Det er fint med et fellesprosjekt for hele byens befolkning i disse dager. De som bidrar skal vite at de bidrar til og støtter en viktig sak, sier Solberg.

Lager 11 i miniatyr

En av aktørene som hittil har bidratt med byggverk er Lager 11. I løpet av ei uke har de ansatte gjenskapt lagerbygningen med alle matbodene i miniatyrversjon.

Lager 11-gjengen har brukt tid på å få detaljene rett. Foto: Synne Mauseth

– Wuyan Wang og Mira Tkacz fra Kina Kjøkken og Atelier Street Food ville gjøre noe sosialt og tok initiativ til prosjektet. Vi ble alle veldig ivrige og bygget i flere dager, sier Mette Moen Baatvik i administrasjonen ved Lager 11.

– Mange er nok nysgjerrige på hvordan Lager 11 ser ut, og her kan de få sett det i miniatyrversjon, legger Sarabjit Singh ved Curry in a hurry til.

Gunn Solberg sammen med Sarabjit Singh, Kine Vestad, Lillian Gonzales, Mette Moen Baatvik og Karolina Cortez ved Lager 11. Foto: Synne Mauseth

Baatvik forteller videre at Lager 11 har hatt færre besøkende etter smitteoppblomstringen de siste ukene.

– Da har dette vært et hyggelig prosjekt for å få løfta humøret. I tillegg har det vært sosialt og vi fikk utfordra oss kreativt.

Oppfordrer til baking

Solberg oppfordrer flere til å gjøre som gjengen på Lager 11, både privatpersoner og bedrifter.

– Her om dagen fikk vi levert inn et byggverk av Juba Juba-festivalen som en bestemor og hennes seks barnebarn hadde laget. Det er utrolig mange fine historier bak hvert verk.

Gunn Solberg er prosjektleder, og forteller at bidrag tas imot fram til 28. november. Foto: Synne Mauseth

Hun forteller at noen også er i gang med å bygge blant annet Rockheim og Adressabygget.

– Dette er en by for alle, og her har alle muligheten til å få ei gratis tomt i Midtbyen, sier Solberg og ler.

Frist for å levere inn bidrag til Trondheim Pepperkakeby er 28. november.