Alexander Gjendem Gjørven og Kristoffer Vik Nygård fikk en idé da de studerte sammen i Trondheim. De synes leiemarkedet var for ensidig, og bestemte seg for å ta saken i egne hender.

Alexander Gjendem Gjørven er en av grunnleggerne av hybelrating.no. Foto: PRIVAT

Via nettsiden hybelrating.no lar de studenter og andre leietakere selv komme til orde om ulike utleieboliger i landet. Hittil har 157 adresser i Trondheim blitt vurdert.

Siden er ment som et verktøy i prosessen når du skal finne en leiebolig.

«Veier opp bildet»

- I dag vil folk som ser en annonse på finn.no eller hybel.no, kun få utleierens perspektiv. Der finner man aldri noe om for eksempel mugg eller vinduskvalitet. Vi ønsker å veie opp bildet med folk som har bodd der og deres meninger, forklarer daglig leder Alexander Gjendem Gjørven.

Kriterier for vurderingene er blant annet lydisolasjon, forholdet til utleier, mugg og pris.

Etter at nettsiden så dagens lys i høst, har teamet uvidet fra to til fem ansatte. Gjendem Gjørven forteller at de har mange spennende planer for siden. Blant annet skal en ny versjon lanseres førstkommende mandag.

LES OGSÅ: Under 15 prosent får studenthybel i Trondheim

85 prosent på privatmarkedet

Hvert år gjennomfører Norsk Studentorganisasjon (NSO) en studentboligundersøkelse, som sier noe om bosituasjonen til studentene under de forskjellige samskipnadene.

Årets undersøkelse ble offentliggjort tirsdag, og viste at Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) i år har en dekningsgrad på 14,92 prosent.

Det betyr at det fortsatt er mange studenter som må leie hybel på privatmarkedet.

Heldigvis er situasjonen blitt forbedret for deg som er på boligjakt. De siste dagene har Adresseavisen slått fast at det er blitt et «leiers marked» i Trondheim. Du kunne blant annet lese om Abelone Torp fra Oslo, som fikk hele 61 svar da hun la ut en ønskes leid-annonse på finn.no.

- Mange leietakere kan senke skuldrene litt i et marked hvor det er vanskeligere å få leid ut boliger, og de som skal leie, bør sammenligne tilbud så de unngår å betale for mye, uttalte privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN til Adresseavisen denne uken.

LES OGSÅ: Fulle studentboliger

«Ha is i magen»

Velferdstinget (VT) består av 19 representanter fra de ulike utdanningsinstitusjonene i Trondheim. De jobber blant annet for å ivareta velferdstilbudet for studentene i byen.

VT har utarbeidet en liste med 10 tips til deg som skal leie på privatmarkedet. Her får du alle tipsene, gjengitt med tillatelse.

Orienter deg på boligmarkedet i Trondheim før du starter boligjakten.

Skriv seriøse og vennlige svar på annonser, fortell gjerne om hva du driver med og skal gjøre i Trondheim.

Vurder å legge ut egen annonse under «ønskes leid» på finn.no eller hybel.no

Bokollektiv er ofte den billigste og enkleste bosituasjonen, søk etter dette.

Ryktet spres fortest med ord, fortell alle du kjenner at du er på boligjakt.

Forhold deg kun til skriftlig kontrakt.

Det er vanskelig å prute på pris – forhandle heller strøm, internett og lignende inn i leien.

Se deg om utenfor bysentrum, der kan du ofte finne billigere og større hybler. Kollektiv transport gjør det enkelt å bo utenfor bykjernen i Trondheim.

Depositum skal settes på en særskilt konto, huseier skal betale for å opprette en slik.

Ha is i magen, det tar tid å finne riktig bolig. Vurder midlertidige løsninger fram til du finner noe.

Skulle du være så uheldig at du ikke finner en bolig til skolestart, har Trondheim en Tak-over-hodet-ordning.

Følg trd.by på Facebook