Genital klamydiainfeksjon er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen i Norge, og smittes gjennom samleie. Tidligere har man måtte ta turen til legen for å få testet seg, men nå finnes det muligheter som gjør at du kan ta testen hjemme.

Gutter dårlig å teste

Flere apotek og ulike klinikker i landet tilbyr nå hjemmetest for både klamydia, gonoré og andre seksuelt overførbare sykdommer.

Ved å bestille et testsett som du får i posten, sender du inn en urinprøve i en returkonvolutt. Etter et par uker får du svar, og om du er smittet blir du kontaktet av medisinsk personell for videre behandling. På denne måten slipper du å gå til legen.

Ifølge statistikk fra Helsedirektoratet er cirka 70 prosent av smittede kvinner og rundt 50 prosent av smittede menn, og mange opplever ikke symptomer.

- Vi ser spesielt at menn mellom 25 og 30 år er dårlige på å teste seg. De må virkelig skjerpe seg, sier seksjonsleder på Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus, Sindre Ringvik.

- Populært tilbud

Ved Olafiaklinikken kan alle i Oslo og Akershus bestille hjemmetest av klamydia gratis. Det er et tilbud som har vart siden 2008, og finnes foreløpig ikke i Trondheim. Første året benyttet 3.000 seg av tilbudet, men i fjor hadde tallet økt til 7.200.

- Det er absolutt et populært tilbud som mange har fått øynene opp for. Vi ser spesielt at antallet som tester seg for Klamydia går opp etter fadderuker eller store festivaler, sier Ringvik.

Han forteller at terskelen for å teste seg ofte er lavere enn ved å dra til legen og at forskning fra Sverige viser at mange gutter foretrekker hjemmetesting. Det finnes også hjemmetester man kan få tilsendt, uansett hvor man befinner seg i landet, men da koster det penger.

- Vi skulle gjerne sett et gratis tilbud i hele landet, men det viktigste er at folk faktisk tester seg og at smittede blir behandlet. Når smitten er såpass høy som den er i Norge nå, er det viktigste behandling og da er det bra det finnes tilbud for alle.

PS! Du må vente minimum 1 uke, helst 2 uker, fra du er utsatt for mulig smitte til du tar testen. Det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før du får svaret på testen, og eventuelt har gjennomført behandling.

Lik trd.by på Facebook

Denne saken er tidligere publisert, men er nyttig info som ikke kan deles for ofte.