- Vi har eksempler på resepsjonister som skal levere ting til rommene, så ligger folk der nakne og venter på dem, sier Børge Ånesen, leder i Fellesforbundets avdeling for hotell og restaurant i Sør-Trøndelag.

- Eller kokker som får uønsket seksuell oppmerksomhet når de står og lager mat. For mange er det dagligdags å bli befølt på puppene, rumpa eller kjønnsorganet. Ofte later gjestene som om de ikke gjør det med vilje, sier Ånesen.

Fredag skrev Trd.by om seksuell trakassering i Trondheims utelivsbransje. Mange fortalte at de opplevde å bli seksuelt trakassert av kunder på mens de var på jobb. Dessverre er dette hverdagen for svært mange i bransjen, sier Ånesen.

Børge Ånesen frykter at mørketallene i utelivsbransjen er store. Foto: Frank Lervik

- Det foregår hele året, men blir forsterket i julebordsesongen når det er mange på byen som vanligvis ikke er så mye ute, og som kanskje ikke tåler så mye alkohol, sier Ånesen.

Utelivslederne om trakassering i Trondheim: - Man må forstå at personalet i bar og restaurant er en person som er på jobb og prøver å være profesjonell

Ansatte er ikke på menyen

I vår gjorde forskningsstiftelsen Fafo en undersøkelse blant Fellesforbundets medlemmer i reiselivsbransjen. Rapporten konkluderte med at det er hverdagslig å bli tafset på, seksuelt krenket og invitert opp til hotellrommet av vilkårlige gjester, enten man er kokk, renholder, servitør eller resepsjonist.

For å rette fokus mot den seksuelle trakasseringen har Fellesforbundet og NHO Reiseliv gått sammen om kampanjen #notonthemenu.

- Gjestene må innse at når de er på julebord, er det maten som er på menyen, ikke de ansatte. Det er ingen kultur for å si fra, så jeg frykter at mørketallene er store, sier Ånesen.

Han tror mange biter i seg ydmykelsen for ikke å fremstå som «vanskelig» overfor sjefen.

LES OGSÅ: Flere menn faller for fristelsen til sexkjøp i julebordsesongen

Mange forlater bransjen

- Dette er en bransje med mange unge medarbeidere som har et løst arbeidsforhold. Da vil de reservere seg fra å være slitsom opp mot ledere og mellomledere. Det har å gjøre med at de ikke er trygge nok på sine rettigheter, sier han.

Ånesen har også hørt om sjefer som har sagt til sine ansatte at såpass må de tåle.

- Det er uakseptabelt. Ingen skal tåle å bli tafset på mens de er på jobb. Vi vet at folk kvier seg for å gå på jobb på grunn av trakassering. Spesielt nå i julebordsesongen. Mange lager seg et skjold; de tar på seg en maske og holder ut. Samtidig bidrar det til at mange ønsker seg ut av bransjen, sier han.

Det er heller ikke bare kvinner som blir tafset på.

- Kvinner i 50-årene ute på byen er like ille som menn i 50-årene. Men det er et kvinnedominert yrke, så det er flest kvinner som opplever det.

LES KRONIKKEN: - Kjære menn der ute, hold fingrene i lomma!

- Skjerp dere!

Kanskje kunne arbeidsgivere arrangere kurs for sine ansatte, foreslår Ånesen, for å skape en bevisstgjøring rundt rettigheter. Han understreker at de ansatte har ingen skyld for det de blir utsatt for, og at det blir feil å si at de skal ta forholdsregler.

- Men de ansatte kan bli flinkere til å stille krav og spørre arbeidsgiver om hvilken fullmakt de har hvis det skulle oppstå en situasjon. Hva skal jeg gjøre? Mer ryggdekning de ansatte føler de har, oftere vil de tørre å si fra, sier han.

Til slutt kommer Ånesen med en generell oppfordring til alle festglade trøndere:

- Skjerp dere og oppfør dere når dere er ute på byen. Tenk på dem som jobber som ansatte på et bilverksted der du skal ha eu-godkjent bilen din. Du ville ikke ha kløpet dem i baken.

Mener du sterkt om noe? Sjekk ut dette: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook