Har du en blank kalender i helga? Her er ti tips, men langt fra det eneste du kan gjøre i Trondheim i helga:

1. Trondheim Litteraturfest 2017

Hvor: Trondheim Folkebibliotek

Når: Fredag 20. oktober til søndag 22. oktober

Litteraturfesten arrangeres for sjette gang, og har en visjon om å bringe den nære og den fjerne litteraturen til Trøndelag. Selv skriver de at festen har blitt en viktig litterær arena i kunnskapsbyen Trondheim.

Arrangementet åpnes klokka 19, fredag kveld med at NTNUs ferske litteraturpris deles ut.

Resten av helga kan man delta på arrangementer som handler blant annet om nordmenns utvandring til andre land enn USA og at det er 100 år siden Markens Grøde kom ut.

Så hvis du føler for å bruke helgen på å spe på hos de små grå, er biblioteket stedet.

Så hvis du føler for å bruke helgen på å spe på hos de små grå, så er biblioteket stedet. Foto: adistock / Shutterstock / NTB scanpix

2. Flere teaterforestillinger

Hvor: Trøndelag teater

Når: Fredag 20. oktober

Har du lyst til å bruke helga på en av våre eldste former for underholdning, eller vil du invitere med deg din bedre halvdel på en sofistikert kveld på byen kan Trøndelag teater tilby flere relativt ferske forestillinger.

Berre kjærleik og død av Ingar Sletten Kolloen, Søndagsskolen av Tyra Tønnesen og Panikk i kulissene av Michael Frayn er blant oppsetningene som spilles på fredagskvelden.

Sistnevnte er en teaterkomedie som handler om når verden går av hengslene.

- Primadonnaer, pensjonister på vannvogna, glemsomme skuespillere og sjalu bikarakterer snubler frem fra kulissene og virrer ut på scenen i denne klassiske teaterkomedien, skrives det om forestillingen.

3. Alt fra The Beatles 1967

Hvor: Byscenen

Når: 21:15 fredag 20. oktober

"It was fifty years ago"-serien spiller seg gjennom alle Beatles-sangene som de produserte i 1967.

- 1967 er et av de mest spennende og produktive årene til The Beatles, står det hos Byscenen om showet.

Blant de som står på scenen er fortellerstemmen fra Brødrene Dal, Tom Mathisen, som skal lede forestillingen sammen med Trond Granlund.

- Dette er ikke et «tribute band» som driver med «look alike», eller «sound alike» Beatles-show», men en storproduksjon laget av Beatles-nerder i samarbeid med Oslo Konserthus. Med en håndplukket besetning i alle ledd ønsker vi å gi dere de beste Beatles forestillingene vi er i stand til å levere.

4. Jam på Stasjonen

Hvor: Ila Brannstasjon

Når: 21.00 fredag 20. oktober

Førstkommende fredag er variert og travel her i Trondheim. Ila Brannstasjon stiller opp med Rockin' Blues jam.

Har du lyst til å jamme på Ila Brannstasjon i helga? Foto: Rut Anne Isdal

5. Tequila sunrise

Hvor: Nidelven Bar og Scene

Når: Fredag 20. oktober

Er du Eagles-fan? 20. oktober står Tequila Sunrise - a tribute to Eagles på scenen på for første gang på Nidelven bar og scene.

- Bandet har holdt det gående i mange år, men tok steget ut på den store scenen først i 2015, da de spilte for et nærmest fullsatt Rockheim, en konsert som ga bandet svært gode skussmål, skriver arrangøren om konserten.

6. Bro/Broinnemiddag

Hvor: Edgar på Samfundet

Når: Fredag 20. oktober klokka 18.30

I tillegg til alt annet, ruller UKA jevnt og trutt med sine kreative arrangement. Fredag arrangerer de Bro/Broinnemiddag.

- Har du en bro eller en broinne du er ekstra glad i? Ta med vedkommende på en koselig middag for mimring over gode kvelder på by'n eller den legendariske turen til Magaluf i 2011, skriver studentene om kvelden.

Eagles på scenen under Norwegian Wood i 2015. Foto: Adresseavisen

7. Atmasfera - Free Yoga Soundfest

Hvor: Kjøpmannsgata 12

Når: Lørdag 21. oktober til mandag 23. oktober

Hatt ei hektisk uke, eller en litt for artig lørdagskveld? Kanskje du vil senke skuldrene på Atmasfera Yoga Soundfest? Selv kaller de det den mest pulserende yoga- og musikkeventet i år. Og de mener det passer for alle, yoga-entusiast eller ei.

Det ukrainske indie yoga-bandet Atmasfera kombinerer indiemusikk med ethnomotiver fra hele verden.

I tillegg reklameres det for yoga-øvelser og mantra-dykk og at det er mulig å få komme backstage med bandet.

8. Tattoobonanza

Hvor: Freaks Tattoo Parlour

Når: Lørdag 21. oktober klokka 10-15.

Vil du ha tatovering men er usikker på motivet? Da kan kanskje Team Norway Roller Derby hjelpe deg. I samarbeid med Freaks Tattoo Parlour og Bror skal de samle inn penger for at laget skal kunne reise til VM i Manchester i februar til neste år.

- Ta tatovering, spis burger og støtt landslaget i samme slengen, skriver de damene på Facebook.

Her er det ikke mulig å booke time på forhånd.

- Når maskinene slås av på Freaks fyrer Bror opp grillen, og vi fortsetter kvelden der med god mat og drikke. Vi kommer til å vise kamper på skjermen fra 18.00.

Landslaget i Roller Derby arrangerer Tattobonanza førstkommende lørdag. Foto: Morten Antonsen

9. P3aksjonen

Hvor: Solsiden

Når: Hele helga

Har du lyst til å støtte en annen god sak kan du legge deg P3aksjonen på minne. Kjente radiofjes som Ronny Brede Aase, Niklas Baarli, Tuva Fellmann og Vida Lill Berge disker opp med hele 100 timer radio, direkte fra Solsiden. Sendingen startet onsdag kveld klokka 19 og varer helt til søndag.

I tillegg til at de har med seg gjesteprogramledere og konserter hver kveld, utfordrer programlederne sine egne grenser i kreative sprell som å ta permanent, fjerne øyenbryn og løpe 17 kilometer på tredemølle på Trondheim torg.

Pengene går i år til barn i krigsområder, slik at de også skal få gå på skole. UNICEF tar imot og bistanden går til Syria, Pakistan, Colombia, Sør-Sudan og Mali.

Alle programlederne deler samme campingvogn, forteller Tuva Fellmann. Hun leder årets P3aksjon sammen med Ronny Brede Aase, Niklas Baarli og Vida Lill Berge. Foto: Marthe Hårstad

10. 100 år med revyplakater

Hvor: Rockheim

Når: 29. september til 31. desember

Som kjent er det 100 år siden Studenteruka i Trondhjem ble arrangert for første gang.

- Siden den tid har Uka vokst både i lengde og bredde med konserter, teater og andre aktiviteter for studenter, Trondheimsbeboere og besøkende.

For å feire dette jubileet skal alle Ukeplakater stilles ut på Rockheim denne høsten. Fra Baccarat i 1917 til Lurifax i 2015.

Denne Uke-plakaten er fra 1979. Alle andre kan du se på Rockheim.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook