- Det er i utgangspunktet en pale ale, men vi har brukt brødavfall og skalker som en slags smaksinngrediens, sier regionansvarlig i Austmann bryggeri, Torstein Høe til trd.by.
Fikk brødrester fra bakeri
Ølet er laget i forbindelse med Klimafestivalen i Trondheim, en frivillig drevet festival som ønsker å bidra til økt bevissthet om klima- og miljøutfordringer i samfunnet.
Da Avfall Norge spurte Austmann bryggeri om det var mulig å lage et «gjenvinningsøl» til festivalen, tok de ansatte utfordringen på strak arm.
- Vi fikk brødrester som ellers ville ha blitt kastet fra et bakeri i byen. Derimot går det ikke an å brygge øl kun på brødrester, så vi måtte bruke malt, og heller ha brødet som en slags smaksinngrediens, sier han.
Denne appen skal hindre fyllesmell
«Skalk»
De ansatte hadde aldri brygget med brødskalker før, og det bød på en liten utfordring.
- Det var litt trangt å få alt brødet oppi!, sier Høe.
Derimot skal resultatet ha blitt bra, og det mildt sagt spesielle ølet har fått det velklingende navnet «Skalk».
- Det smaker litt bakst av det, og det er veldig godt, sier han.
Her kan du brygge ditt eget øl
Lanseres tirsdag
Austmann har nå brygget 900 liter med "Skalk", og skal lansere det på et arrangement for studenter på Work-Work i forbindelse med Klimafestivalen tirsdag kveld.
- Men det er mye øl, så vi kommer til å fortsette å selge det etter arrangementet også. Det er foreløpig bare tilgjengelig på fat, men vi har fått ordnet med både logo og design, sier Høe.