- Det er i utgangspunktet en pale ale, men vi har brukt brødavfall og skalker som en slags smaksinngrediens, sier regionansvarlig i Austmann bryggeri, Torstein Høe til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

Fikk brødrester fra bakeri

Ølet er laget i forbindelse med Klimafestivalen i Trondheim, en frivillig drevet festival som ønsker å bidra til økt bevissthet om klima- og miljøutfordringer i samfunnet.

Da Avfall Norge spurte Austmann bryggeri om det var mulig å lage et «gjenvinningsøl» til festivalen, tok de ansatte utfordringen på strak arm.

- Vi fikk brødrester som ellers ville ha blitt kastet fra et bakeri i byen. Derimot går det ikke an å brygge øl kun på brødrester, så vi måtte bruke malt, og heller ha brødet som en slags smaksinngrediens, sier han.

Nederst fra venstre: Akwai Okelo og Kim Halvorsen. Bak fra venstre: Vinko Sindelar, Kenneth Rosvold-Wevang, Thomas Sjue og Beau Schiner.

«Skalk»

De ansatte hadde aldri brygget med brødskalker før, og det bød på en liten utfordring.

- Det var litt trangt å få alt brødet oppi!, sier Høe.

Derimot skal resultatet ha blitt bra, og det mildt sagt spesielle ølet har fått det velklingende navnet «Skalk».

- Det smaker litt bakst av det, og det er veldig godt, sier han.

Brødskalker som ellers ville ha blitt kastet har fått nytt liv i et heller spesielt øl! Foto: Austmann Bryggerier

Lanseres tirsdag

Austmann har nå brygget 900 liter med "Skalk", og skal lansere det på et arrangement for studenter på Work-Work i forbindelse med Klimafestivalen tirsdag kveld.

- Men det er mye øl, så vi kommer til å fortsette å selge det etter arrangementet også. Det er foreløpig bare tilgjengelig på fat, men vi har fått ordnet med både logo og design, sier Høe.