Det er konseptet food trucks som nå kommer til Trondheim. Trenden kommer, som så mye annet, fra USA. Tre restaurantdrivere i Trondheim har allerede søkt kommunen om å få selge restaurantmat på hjul på offentlig grunn, skriver Adresseavisen (PLUSS).

Følg trd.by på Facebook

Una Auto

Michael Minervini som driver restaurantene Aisuma, Bari, Frati og Una, skal selge pizza fra en stor pizzabil.

- Jeg har blitt spurt om å bidra med mat på blant annet Pstereo-festivalen, men har foreløpig takket nei. Men nå bygger vi en food truck, en autopizzeria, som har samme ovn som på Una med vedfyring, sier Minervini.

Bilen som for tiden innredes og lakkes, skal være klar i månedsskiftet mai-juni. Den er sju til åtte meter lang og 2,5 meter bred. Navnet på bilen er Una Auto Pizzeria.

Fra denne bilen skal restaurantdriver Michael Minervini selge pizza. Una heter også restauranten han driver på Solsiden.

Mercedes Credo

Også gourmetrestauranten Credo og Jossa Mat og Drikke har i slutten av juli en gammel Mercedes klar som food truck. Eier og kokk Heidi Bjerkan på Credo forteller at de vil bruke bilen til å vise frem seg selv og samarbeidspartnerne.

- Food trucken som bygges skal brukes til prosjekter i samarbeid med bøndene vi samarbeider mest med, for å synliggjøre også hva de gjør. Maten blir etter sesongen og hvilken gård vi presenterer. Det er egentlig litt som Credo og Jossa, sier Bjerkan.

I kjøkkenet i bilen blir det også softismaskin og salg av egenprodusert brus og produkter fra gårdene Credo samarbeider med.

BROR UTVIDER: Nå blir de «Storebror»

Grønn matvogn

En av gründerne bak vegetarrestaurantene Hagen og Persilleriet, Per Viderup, har også søkt om å få selge falafel fra en matvogn.

- Det er et nytt konsept, Falafelkompaniet. Falafel er noe alle liker, også de som er skeptiske til grønnsaker. Man blir mett og det smaker kjempegodt. Jeg har lyst til å lage en god falafel, sier Viderup.

Han skal lage de stekte falafelbollene av blant annet byggryn og erter.

Viderup har søkt om å få stå på Torvet, og vil ha bilen klar i slutten av neste uke.

- Det er en relativt hjemmesnekret bil, og jeg skal få den så pen og sjarmerende at den kan stå på Torvet. Jeg ønsker å stå der det er behov og folk. Ikke alle som driver restauranter er så glade for at står en food truck utenfor, sier Viderup.

- Det har til alle tider vært smultringvogner og pølseboder, så dette er ikke noe nytt. Men nå prøver vi å lage god mat i bilene, sier Per Viderup i Falafelkompaniet. Foto: TERJE SVAAN, ADRESSEAVISEN

GAINS: Her åpner Trondheims første restaurant med helsebuffet

- Trendy og sjarmerende

Han tror ikke matsalget fra bilene er et blaff.

- Det er trendy og sjarmerende. Det har til alle tider vært smultringvogner og pølseboder, så dette er ikke noe nytt. Men nå prøver vi å lage god mat i bilene, sier Viderup.

Kommunen holder på å lage foreløpige retningslinjer for biler som selger mat.

Midtbykoordinator Knut Johan Vik i Trondheim kommune forteller til Adresseavisen at de regner med å tillate matsalg på offentlig grunn på blant annet Torvet og Brattøra. Kommunen vil gi tillatelse i perioden juni til oktober, i tidsrommet mellom klokken 10 og 19. De ønsker i starten å gi tillatelse til tre biler.

STOR GUIDE: Her får du studentrabatt i Trondheim