Har du lagt merke til at du ofte får 0,4 liter når du bestiller en halvliter?

– Den gode, gamle halvliteren forsvant i Stavanger for omtrent syv til åtte år siden, forteller salgssjef i Ringnes Bryggeri, Christian Gundersen.

Men «trenden» med å selge 0,4-litersglass med øl i stedet for halvliterglass begynte på Østlandet.

Nærmere bestemt på Aker Brygge for cirka 10 år siden.

– Det startet i Oslo, men nå er det slik nesten over hele landet, sier han.

Halvliteren er rett og slett for dyr. Det er det flere grunner til.

– Det er utelivsbransjen selv som ønsker å selge 0,4. Folk går ut sent og ofte har ikke utestedet skjenkebevilling lengre enn til 02.00. Da får de ikke mye tid til å selge drikkevarer før det stenger.

For kort salgstid

Det er flere utesteder som har rimeligere øl før et gitt klokkeslett, og som også har studentpriser. Det er for å lokke folk til å gå ut tidligere, sier Gundersen.

Kanskje hadde ølen blitt billigere dersom folk gikk tidligere på byen, tror Gundersen:

– Det er slett ikke umulig at drikke generelt hadde blitt billigere hvis folk var lengre på byen. Alle vi i bransjen ønsker at folk skal droppe de lange vorspielene og gå ut tidligere.

«Trenden» med 0,4 i stedet for 0,5 liter med øl, begynte på Aker Brygge. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Finnes fortsatt noen steder

Det er derimot mulig å oppdrive halvliteren hvis savnet er skikkelig sterkt.

– Den gode gamle halvliteren er å oppdrive på flere av de brune pubene for eksempel, tipser Gundersen.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.