Kolbjørnsgard er i sluttspurten på masteren i marinteknikk på NTNU i Trondheim.

En spurt var det ikke akkurat da han begynte på det første av 377 fjell over 2000 meter i Norge. Men da det siste fjellet var besteget, kunne det nesten ha virket sånn.

– Du lever i en boble. I ettertid når jeg ser tilbake på det, skjønner jeg ikke hvordan kropp og hode klarte å henge med. Det gir ikke mening, sier Kolbjørnsgard, som beskriver seg selv som eventyrer, fotograf og filmskaper.

Bærumingen har 14 større ekspedisjoner under beltet, blant dem bestigelsen av Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro (5895 moh.), og Nord-Amerikas høyeste fjell, Denali (6190 moh.) Foto: Sindre Kolbjørnsgård

27-åringen har drøye 5000 følgere på Youtube og over 9000 på Instagram. Der dokumenterer han de mange eventyrene og ekspedisjonene han legger ut på.

Skeptiske følgere

Kolbjørnsgard har gått Norge på langs og krysset Nord-Atlanteren med seilbåt, for å nevne noe.

Den kanskje mest utrolige bragden er likevel bestigelsen av Norges 377 2000-meterstopper på rekordtiden 73 dager. Den gamle rekorden fra 2008 var på 350 dager i løpet av et kalenderår.

– I starten ble det idiotstempel med en gang. Jeg fikk ikke en eneste melding om at de hadde trua på dette, det var umulig, sier Kolbjørnsgard om tilbakemeldingene på sosiale meder da han la ut om planen.

Hver natt ble tilbragt ute i telt, bare for å gjøre utfordringen større. Foto: Sindre Kolbjørnsgard

På en ok dag gikk han i 10 til 13 timer. På en lang dag gikk han 13 til 17 timer, 35 kilometer og opptil 3500 høydemeter.

– Steder du ikke vil være

For å greie det ingen tidligere hadde klart på færre enn 350 dager, på en drøy sommersesong, krevde det planlegging.

– Jeg brukte alt jeg hadde lært fra studiet og tidligere ekspedisjoner, og angrep problemet litt sånn som når du designer et gigantisk skip, sier Kolbjørnsgard.

Til enhver tid hadde en plan A, B, C og D, forteller Kolbjørnsgard. Foto: Sindre Kolbjørnsgard

– Jeg lastet ned massedata og trakk ut det som var viktig. Etter hvert begynte jeg å få modeller som ga mening for at dette prosjektet skulle kunne løses teoretisk, i alle fall. Så var det bare å sette ut på tur og prøve å benytte seg av kunnskapen på alle fronter, sier han.

– Det kunne være bare grå steiner og eksponert terreng. Steder du ikke vil være når du er så sliten. Du må ha et hode som greier å ta riktige beslutninger og samtidig planlegge ethvert skritt fremover, sier Kolbjørnsgard.

Blandede følelser

De skeptiske røstene hadde for lengst snudd. På den siste toppturen, på Jotunheimen, hadde han selskap av en god kamerat.

– Det var ganske blandede følelser. Jeg var ferdig og lettet, men så må du tilbake til et liv med stress. Du gruer deg litt til det også, sier Kolbjørnsgard og ler.

På toppen spratt han champagnen. Foto: Sindre Kolbjørnsgard

Etter fullendt master venter offshore-jobb i Molde etter seks år i Trondheim. Jobben har gunstig turnus for en eventyrer som ham. Men hva er hans beste råd til andre som vil ut på topptur?

– Det viktigste er å bare hoppe ut i det og ikke overkomplisere ting. Du må bare prøve. Finn et fjell som du skal gå opp og ned samme veien. Da kan du ta sikkerhetsvurderinger på vei opp før du skal ned, sier Kolbjørnsgard.