I dag åpner Olavsfestdagene, og tema i år er tid. Tids-temaet er derfor gjennomgående i programmet til årets Olavsfestdager og direktør Petter Myhr (bildet) trekker frem fem arrangementer som tar for seg temaet:

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr. Foto: MARIANN DYBDAHL

1. Tusen år lang låt

- Et helt spesielt musikalsk verk som settes opp er «Longplayer – 1000 år».

Longplayer er skapt av kunstneren Jem Finer som blant annet er kjent fra musikkgruppen The Pogues. Finer var opptatt av kunstverk som strekker seg over tid, og i forbindelse med tusenårsskiftet komponerte han musikk som ved hjelp av datamaskiner og algoritmer vil vare i tusen år.

Musikken startet å spille i Millenium Dome i London 1. januar 2000 og vil fortsette uten å gjenta seg frem til 31. desember 2999, hvis alt går som planlagt. Under Olavsfestdagene vil det opprettes en lyttepost i kapellet i Borggården.

- Kapellet er nesten tusen år gammelt, og man kan lytte til musikk som skal være i tusen år. Det kan vekke tanker.

2. Musikk over fem døgn

Trondheim Voices og kunstprosjektet Wild at art får testet tålmodigheten på en helt spesiell måte i Lademoen Kirke. Sammen setter de opp stykket «Gjestehus» – et levende verk som vil gå kontinuerlig over fem døgn.

- Ettersom kirken blir gjort om til et gjestehus kan folk komme og gå når de vil, og det er fri inngang. Her vil man ikke bare få muligheten til å reflektere over tid, men dessuten oppleve den på en helt annen måte. Kanskje vil man oppleve variasjoner mellom at det går sakte og fort. Noen ganger vil muligens tiden forsvinne helt i en fin opplevelse, sier Myhr.

Sjekk flere saker om utelivet i Trondheim her

3. Printer-bil pynter Munkegata

Myhr trekker videre frem utstillingen «Tidshjul» som er et samarbeid mellom 42 SFO-skoler i Trondheim, filosofen Einar Øverenge og roboten Skryf. Øverenge har bedt SFO-barna reflektere over tid, og sammen har de skapt et kunstverk som vil presenteres på Trondheim Kunstmuseum.

Refleksjonene barna har gjort vil bli skrevet i sand av Skryf. Roboten ser ut som en blanding av en bil, printer og datamaskin, og vil kjøre oppover Munkegata på åpningsdagen. Ordene vil senere spaseres over og hviskes ut av gående. Tanken er å vise forgjengelighet i kunsten og tidens gang.

Gjør som 10 000 andre; følg trd.by på Facebook

4. Gamle tradisjoner med moderne tekster

Åpningskonserten «Mass for Modern Man» av komponist og NTNU-professor Ståle Kliberg vil fokusere på tid ettersom konserten blander gamle kirkeritualer (messen) med nye tekster om moderne tider.

- Tekstene tar opp temaer som tap av hjemland, tap av barn og tap av tro. Temaene er svært aktuelle i tiden, forteller Myhr.

5. Verdensbegivenhet i Domen

Nidarosdomen er i sentrum for Olavsfestdagene. Foto: RICHARD SAGEN

Til tross for et tettpakket program, er direktøren likevel mest stolt av å presentere «Veil of the Temple» i Nidarosdomen natt til søndag 2. august.

- Det er et helt makeløst verk. Det er rett og slett en verdensbegivenhet.

Forestillingen som er komponert av Sir John Tavener, ledes av dirigent Stephen Layton, og spilles fra går fra 23:00-05:30 om natten. Olavsfestdagene mener kultkomponisten har evnen til å få publikum til å drømme seg bort i sju timer, og Myhr forteller at oppsettingen tidligere har vært en sensasjon.

- Det er første gang det settes opp i en katedral, og jeg er sikker på at det vil bli en tidsopplevelse av det sjeldne. Det vil stykkets mange sykluser, temaer og partier sørge for.

LES OGSÅ: Husker du disse SoMe-trendene?

Utenriksminister Børge Brende under åpningen av Olavsfestdagene tirsdag formiddag. Foto: Vegard Eggen