En kald utepils om sommeren, oktoberfest-øl, juleøl fra november til januar, påskeøl, også på'n igjen. Vi drikker den gyldne alkoholholdige drikken året gjennom, om det er en annledning eller ikke spiller ingen rolle. Men vet du egentlig noe om det du heller nedpå hver helg? Nå er det på tide å freshe opp ølkunnskapene litt.

Her er 10 ting du muligens ikke visste om øl:

Lik trd.by på Facebook

1. Øl er blitt laget i 5000 år

Minst! Det er ikke usannsynlig at øl har blitt laget så lenge mennesket har drevet landbruk, men de eldste bevisene på produksjon av øl stammer fra år 3400 før Kristus. Hvor? I  Mesopotamia. Det som i dag er området rundt Iran, Syria og Kuwait. Der har arkeologer nemlig funnet klissete ølrester på keramikk som kan dataeres helt tilbake til den tiden, ifølge nettsiden History.com.

2. Verdens sterkeste øl er skotsk

Vanligvis ligger en øl å vaker på et alkoholnivå mellom null og ti prosent. Men noen må jo bare tøye strekke strikken litt ekstra. Det skotske bryggeriet Brewmeister laget i 2013 ølet Snake Venom, og satte selv merkelappen «verdens sterkeste øl» på flaska. Alkoholprosent? 67,5!

- Vi anbefaler ingen å drikke hele flaska selv, sa Brewmeister-brygger Lewis Shand til den britiske avisa Daily Mail i fjor.

Godt tips Lewis!

3. Nei, verdens sterkeste øl er engelsk

Altså. Brewmeister lager verdens sterkeste øl med tanke på alkohol. Men verdens sterkeste øl, sånn chilimessig, er det engelske Bresters Brewery som lager. I hvert fall i følge seg selv.Ølen Instant Regret Chilli Beer skal ha kommet over 2 millioner på scovilleskalaen, noe som plasserer den i samme galskapkategori som Chili Klaus-favoritten Carolina Reaper.

Fysj!

Alkoholprosenten er ikke alltid som du tror. Butikkølet kan faktisk være for sterkt.

4. Verdens mest solgte øl er kinesisk

Og det spørs om ikke Whats' Brewing-folka rynker voldsomt på nesegrevet om du spør om de har en. For den kinesiske ølen Snow er ifølge Bloomberg verdens mest solgte øl, med en markedsandel i Kina (verdens største land, der altså) på 5,4 prosent.

Snow er en lager med en alkoholprosent på 4,5, som ifølge ølratingsiden Beeradvocate smaker «poor».

Kineserne er mange, voldsomt mange. Dermed blir også landets mest populære øl verdens mest solgte øl Foto: NTB Scanpix

5. Tsjekkiske ølhunder

Tsjekkia er ikke bare kjent for å lage mye øl, de drikker også eksepsjonelt mye øl.

Regner en ølkonsum fordelt på antall hoder drikker hver eneste tsjekker i snitt 148,6 liter øl - per år! Det er 40 liter mer enn neste land på lista, som er Østerrike, tett etterfulgt av Tyskland.

6. Verdens aller dyreste øl er belgisk

Og den høres faktisk ut som den er dyr også. Ølen Viellie Bon Secours ale er laget av bryggeriet Caulier, og er ifølge nettsiden The Drink Businesstrolig verdens aller dyreste øl per flaske.

I 2009 fant de ansatte i restauranten Belgo i London en 12-litersflaske Viellie Bon Secours ale i kjelleren. Prislapp? 700 britiske pund! Eller 8892,76 kroner, på øret. Det gir en halvliterpris på omtrent 370 kroner.

Belgia er verdenskjent for sine mange gode øltyper. Landet har også verdens dyreste øl. Foto: Scanpix

7. Europas eldste bryggeri er tysk

Det eldste som fortsatt er i drift vel og merke. Det tidligere klosterbryggeriet Weihenstephan i nærheten av Freising i Tyskland har brygget øl siden år 725, ifølge bryggeriets egne nettsider. For å sette ting i perspektiv er det 68 år før vikingene plyndret Lindisfarne, og vikingtiden «offisielt» ble innledet.

8. Skal det være en hundeøl?

Ikke laget av hund, altså, men laget for hund. Flere og flere bryggerier brygger nå øl som hunder kan kose seg med, deriblant amerikanske Bowser Breer. Hva i alle dager hunden skal med øl, er usikkert, men ifølge bryggeriets egne nettsider inneholder ikke ølen alkohol. Hunden trenger med andre ord ikke å være redd for å bli full. Da kan du heller gi den vanlig øl!

Liker katter hundeølet, lurer du kanskje på? Svaret er visst ja.

Foto: SKJERMDUMP bowserbeer.com

9. Verdens raskeste øldrikker

Er ifølge Guinnes rekordbok amerikanske Steven Petrosino. Under et mesterskap i ølsluking drakk Steve 1liter - en liter! - øl på 1,3 - en komma tre! - sekund.

10. Det hvite hus brygger presidentøl

I avdelingen for «fun facts om øl det er greit å vite på quiz» dukker denne opp. Ifølge den offisielle bloggen til Det hvite hus er president Barack Obama den første amerikanske presidenten som får brygget øl i presidentboligen. Blant øltypene som lages hos Obama er en honning-porter, hvor honning fra Det hvite hus' egne bikuber er med.

Denne saken ble først publisert i oktober 2015, men deles på nytt til glede for nye lesere.