Selve stjernen under konserten, trønderske Astrid S, er paradoksalt nok en av artistene som vanligvis synger på engelsk, men både hun og folkene bak henne har et klart mål om å slå gjennom også internasjonalt. De fleste andre artistene er imidlertid opptatt av å nå frem med norsk språk.

- Jeg vil si at det er en «norsk-bølge» som skyller innover landet, sier eventsjef i VG, Thomas Christiansen, til trd.by. Han tror den norske bølgen skyller over både Norges artister og musikkpublikum, og at det norske språket har tatt seg opp blant artistene.

Ikke tatt av bølgen: Hele 11 av 13 artister av VG-lista artistene synger på norsk. Astrid S. synger på engelsk.

Daniel Kvammen er en av kveldens VG-lista artister som synger på norsk. Han mener det har vært en utvikling i landets musikkmiljø hvor det norske språket har fått større takhøyde og blitt mer respektert.

- Det som har skjedd er at populærmusikken i landet nå er dominert av norskspråklig musikk. Tidligere har det norske språket i musikkproduksjonen blitt sett noe ned på, men det har nå blitt stuerent igjen, sier Kvammen.

Han mener dette blir representert i mangfold og kvalitet på kveldens VG-lista konsert, og at arrangørene i år har ivaretatt musikksjangre som representerer det norske språket.

Mer direkte

- Hvorfor synger du selv på norsk?

- Det handler om at det er mer direkte måte å formidle på. Fordi jeg på mange måter formidler de næreste tankene som kommer fra et mørkt indre, som ikke nødvendigvis snakkes høyt om i dagliglivet, så gjør jeg det med norsk fordi det blir mer ekte, sier han.

Følg trd.by på Facebook

Skulle Kvammen formidlet låtene sine om disse følelsene på engelsk ville det vært som å ta på seg solbriller og gå inn i et mørkt rom; overfladisk. Det norske språket gir han frihet til å uttrykke seg så tydelig som mulig.

- Når man uttrykker seg på norsk kan man også bli litt naken oppi det hele. Jeg tror dermed norske tekster treffer publikum på en helt annen måte enn engelske, og man kan få mer direkte kontakt med det norske publikummet, sier han.

VG-lista ifjor.

Les adressa.no-anmeldelse av Daniel Kvammens siste album

Booker de mest populære

- Det at så mange av artistene som skal opptre på VG-lista i Trondheim synger på norsk er ikke en bevisst strategi fra oss, men samtidig booker vi artister som gjenspeiler nåtidas aktuelle trender. Vi skal formidle det som er populært, og det er tydelig at artister som produserer musikk på norsk slår godt an, sier eventsjef Christiansen.

Han tror folk kan relatere seg til produksjonene i større grad når tekstene er på norsk.

- Norske tekster gir kanskje mer mening for flere. Man forstår det som formidles og innholdet kan dermed føles enda nærere.

Christiansen nevner også at sommerlåter med norsk språk ofte blir veldig populære, og at det har vært slik i en årrekke.

- Dette ser vi for eksempel med Morgan Suleles «Bare min» som ligger på 1. plass på VG-lista for tida. Det kan se ut som at nordmenn elsker norske sommerlåter, sier Christiansen.

Stolte av språket

Kvammen og Christiansen håper kveldens opptredener vil falle i smak hos Trondheimspublikummet.

- Det virker som om folk setter stor pris på musikk med norske tekster for tida. Jeg tror publikum også er stolte av språket, sier Kvammen.

Finn flere underholdningsnyheter fra trd.by her

Følg adressa.no og trd.by utover dagen og kvelden for oppdateringer om VG-lista-konserten.

Skal du på VG-lista i kveld?

Tagg ditt Instagram-bilde med #trdby og vi reposter!