Mange av oss er krimelskere, og spesielt når det kommer til true crime - kriminalsaker fra den virkelige verden.

Det er utrolig deilig å sløve på solsenga med ei god krimbok, men det er ikke alltid like enkelt og praktisk. Da er det enklere å ha kriminalfortellingene på øret! Her har vi letet frem gode true crime-podkaster du kan ha spennende, skremmende og nervepirrende dager med, nå i sommer!

Missing & Murdered: Finding Cleo

Her får du ikke bare høre om forsvinningsnummeret til unge Cleo, men også om de grusomme overgrepene det canadiske samfunnet gjorde mot sin egen urbefolkning.

Etter å ha vært forsvunnet i nærmere 40 år, og mistenkt drept, tar Cleos søster Christine kontakt med reporter Connie Walker. Sammen nøster de opp i mysteriene fra flere tiår tilbake, og det som gjør nettopp denne podkasten så god, er at de kommer frem til en løsning, forklaring og avslutning.

S-Town

Denne podkasten hadde flest nedlastninger i gjennomsnitt per episode i hele USA i 2017. Om du ikke har hørt den ennå, er det virkelig på tide. Podkasten består av én sesong med syv episoder, og blir ledet av den behagelige og undrende stemmen til reporter Brian Reed.

En mann med navn John spør Brian om han kan undersøke en sønn av en rik familie i Alabama, en kar som visstnok skryter av at han har kommet unna med et drap. Plutselig er det noen andre som dør, og jakten på sannheten begynner.

To hvite menn

Denne podkasten fra NRK har uten tvil vært en suksess. I løpet av seks episoder forklarer Joshua French sin versjon av hva som egentlig skjedde den gang i 2009 i DR Kongo. Hvem drepte egentlig sjåføren til Joshua French og Tjostolv Moland?

Dette var en sak med enorm mediedekning i en årrekke, men i denne podkasten klarer journalist Runar Henriksen Jørstad likevel å bringe frem helt nye opplysninger, ukjente frem til nå. Men blir vi noe klokere?

Dirty John

Også denne podkasten har vært enormt populær, med over 10 millioner nedlastninger i løpet av de første seks ukene etter publisering.

I podkasten møter vi suksessfulle Debra Newell, som møter John Meehan gjennom en datingtjeneste på nett. I utgangspunktet virker han som en kjekk og kjærlig lege, som akkurat har returnert fra Irak etter å ha jobbet for Leger Uten Grenser.

Med tiden blir det derimot tydelig at John ikke er den han utgir seg for, og det hele ender opp med en innviklet nett av kjærlighet, bedrag, fornektelse, og til slutt, overlevelse.

Young Charlie

De fleste av oss har vel hørt om den beryktede Charles Manson - den amerikanske kultlederen og massemorderen? Etter over 30 år i fengsel døde han i november i fjor, men historien om hvorfor han havnet i fengsel i utgangspunktet, er fascinerende lytting.

Hvordan ble Charles som han ble? Gjennom seks episoder forteller reporter Tracy Pattin og skuespiller Stephen Lang om reisen fra Mansons trøblete barndom, til et av de mest berømte og beryktede drapene i Hollywoods historie.

Criminal

Det som er så fint med denne podkasten, er at du starter med et helt nytt tema eller ny krimhistorie hver eneste episode. Sliter du med å henge med i lengden, er denne derfor perfekt!

Her får du høre om utrolige krimhistorier, ikke bare om mord, men også om annen kriminalitet. I tillegg får du innblikk i ulike deler av rettssystemet i USA, hvorfor lovene er som de er, og andre fenomener knyttet til kriminalitet. Her har du også store mengder av episoder å velge mellom, så det er bare å sette i gang!

Serial

Denne er ikke til å komme utenom. Podkasen Serial har på mange banet vei for mange andre tru-crime-podkaster, og er også en spinoff av radioprogrammet This American Life.

Serial tar for seg en enkelt kriminalsak over mange episoder, og første sesong handler om hvorvidt Adnan Syed drepte Hae Min Lee i Baltimore i 1999. Podkasten har faktisk fått konsekvenser for selve saken!

I andre sesong får vi høre historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som forlot sin post i Afganistan i 2009, og ble holdt fanget av Taliban i neste fem år.

Uløst

Denne kommer fra VG, der noen av Norges største krimgåter blir fortalt og utforsket. Den første sesongen ble forøvrig kåret til årets beste podkast i 2015 av Prix Radio.

Første sesong handler om 17 år gamle Birgitte Tengs som ble funnet drept på Karmøy i 1995. Det er ingen som er dømt for drapet.

I andre sesong følger podkasten saken om ni år gamle Therese Johannessen, som forsvant fra en drabantby i Drammen i 1988. Hun ble aldri funnet. Hva skjedde?

The Wonderland Murders

Denne podkasten handler om fire uløste drap som fant sted i Los Angeles i 1981. Her har du virkelig en mikstur av komponenter; narkotika, gjengkriminalitet, og ikke minst en berømt pornostjerne som styrter mot avgrunnen.

Reporter Tracy Pattin, som også ledet Young Charlie, leder oss gjennom den utrolige kriminalhistorien.

In the Dark

Denne podkasten har to sesonger, med to vidt forskjellige kriminalhistorier.

Første sesong handler om etterforskningen av bortføringen av en ung gutt i Minnesota. Bortføringen førte til full frykt for fremmede, altså «stranger danger», og USAs register for seksualforbrytere.

Andre sesong pågår ennå, men handler om en mann ved navn Curtis Flowers - en mann som har vært for retten for samme drapsak hele seks ganger. Flowers hevder stadig å være uskyldig, og vinner anke etter anke. Likevel fortsetter aktoratet. Men er han uskyldig?

Someone Knows Something

Her er det tre sesonger, der den første ble publisert i 2016. Hver sesong tar for seg en ny kriminalsak, som strekker seg over flere episoder.

Første sesong handler om forsvinningssaken til fem år gamle Adrien, i sesong to undersøkes hva som skjedde med en kvinne med navn Sheryl, som også forsvant. I den tredje sesongen er det en 40 år gammel drapsgåte som nøstes opp.