I Trondheim er det i år cirka 200 påmeldte til årets UKM. Det er en nedgang siden i fjor, da det var rundt 270 påmeldte, forteller Trine Arntzen, UKM-ansvarlig i Trondheim.

- I år kom det midt i ei travel uke med mange skoleforestillinger, så da krasjet det, sier Arntzen.

Følg trd.by på Facebook

Musikk er størst

Festivalen varer fra 12.-13. februar, og foregår på kultursenteret ISAK. Her er det ungdom fra 13-20 år som skal vise seg fram i kategoriene dans, sjonglering, teater, foto og maling, og selvfølgelig den mest populære kategorien: musikk.

- Man kan melde seg på hva som helst. Men det er likevel musikk som er den største kategorien, som det er i resten av samfunnet, forteller hun.

Karpe Diem og Aurora kommer til Trondheim i Sommer.

Unge arrangører

I Trondheim satser de spesielt på å ha med unge arrangører på festivalen. De jobber som lyd- og lysteknikere, og rigging på scenen.

- Det er også en egen nettredaksjon som filmer og legger ut saker, sier Arntzen.

I tiden før UKM drar de ansvarlige rundt til skoler i Trondheim. Her inviterer de elever til kultursenteret, der de snakker om viktigheten med arrangement, variasjon i numrene, lys og lyd. Deretter drar elevene tilbake til skolen for å hjelpe UKM-arrangørene å finne deltakere, og for å holde en forestilling for medelevene.

- Det funker kjempegodt! Vi trigger dem til hvordan de skal sy det sammen, og prøver med dem. Lærerne vet ikke alltid hva som rører seg på skolen, men det gjør elevene, forteller Arntzen.

Hver kommune sender ungdommene som går videre til en fylkesmønstring som representanter for sin kommune. Deretter går cirka 30 ungdommer videre fra hvert fylke til den nasjonale UKM-festivalen.

Markus (24) har laget en episk vikingfilm i Trondheim.