Alt ligger til rette for en morsom og spennende sommer når vennegjengen samles for å gjennomføre et postapokalyptisk rollespill i et gammelt fabrikk-kompleks, langt ute i skogen. Men den isolerte plassen skjuler en mørk fortid som snart skal bli vekket til live igjen – av spillet.

Hovedrolleinnehaveren Madeleine Martin mener «Dystopia» er en unik TV-serie i Sverige, ikke minst takket være de rustikke miljøene de tar i bruk i Bergslagen – et område preget av mye gruvedrift og metallindustri.

– Det har aldri vært gjort noe slikt i Sverige før, vi bruker helt andre miljøer. Disse gamle, enorme fabrikkene i Lindesberg som vi har spilt inn i, gjør at dette får en helt annen look enn hva man har sett tidligere i svensk skrekk, sier hun. Og synes også serien står ut med sitt røffe uttrykk.

– Jeg tror dette kommer til å oppleves eklere og mindre barnslig. Det er mer skrekk, mer blod og mer sex, slår hun fast.

Veldig rock'n'roll

Happy Jankell, som spiller en av en rollespilldeltakerne, synes det er seriens suggestive stemning som gjør den spesiell.

– Den har et mye langsommere tempo enn hva man pleier å se, og jeg håper man gir den noen episoder og lar det gå seg til, så vil man forstå «Dystopia», sier hun.

Innspillingen var intensiv med mange stuntscener. Skuespillerne mistet stemmen, forstuet tær og slo seg over hele kroppen, forteller de.

– Jeg elsker å jobbe fysisk og dett her var skikkelig rock'n'roll. Bare å være der i fabrikken var en skrekkens reise i seg selv. Man var nødt til å være forsiktig, hvis ikke kunne man få et steinras i hodet, forteller Happy Jankell.

Et postapokalyptisk rollespill går galt i Viasats nye skrekk-satsing, «Dystopia». Foto: Viaplay

Å spille inn skrekkscener ble en ny erfaring for dem begge.

– Det er ganske ekkelt å gå inn i skrekken. Hvordan spiller man besatt? Hvordan gjør man det med stemme og kropp uten at det blir helt teit? At alle gikk 100 prosent inn i det, ga veldig mye. Da våger man selv å slippe opp og bare improvisere, sier Madeleine Martin.

I serien spiller Martin karakteren Tess, som trekkes inn i hendelsene mot sin vilje.

– Hun er en ganske sky jente som blir med på turen for kjærestens skyld. Hun er ganske klønete og passer ikke inn i gruppen. I starten gjør hun det hun blir bedt om, men så finner hun sin egen vei. Deretter kommer det jo også andre krefter på banen.

Flere roller utenlands

For Madeleine Martin venter snart en ny tøff utfordring. I august er hun med på inspillingen av en internasjonal serie, dermed venter en sommer med fysisk hardtrening. Mye mer enn det kan hun så langt ikke røpe.

– Jeg vil jo så gjerne snakke om det, for det er virkelig kule greier. Jeg kan si så mye som at det er en hovedrolle, at jeg er veldig klar for å gjøre den og at det er en thrillerserie som jeg tror kommer til å bli utrolig bra, sier hun.

Madeleine Martin og Happy Jankell mener begge at serien «Dystopia» stikker seg ut i seriejungelen – ikke minst takket være de rustikke miljøene som er tatt i bruk i Bergslagen – et område preget av mye gruvedrift og metallindustri. Foto: Christine Olsson/TT

Hun har også en kommende rolle i den amerikanske filmen «Tomorrow's Taken». Men noen bråhast med å komme seg til Hollywood har hun ikke.

– Det er ikke noe jeg går og lengter etter. Selvfølgelig er det fett å komme ut til andre steder, og treffe andre mennesker. Men om det er i Polen, Tyskland eller USA er ikke så viktig.

Fakta: «Dystopia»

* «Dystopia» er en svensk skrekkserie som vises i åtte episoder på strømmetjenesten Viaplay.

* På rollelisten finner vi Madeleine Martin, Happy Jankell, Lola Zackow, Johan Hafezi med flere.

* Serien har fått regi av Richard Jarnhed, som også har hatt regi på «Svartsjøen» og «Åreakutten».

* «Dystopia» er i stor grad spilt inn i de gamle gruveanleggene i traktene rundt Lindesberg.

* Premiere på Viaplay 13. juni.