De fire bandmedlemmene har kledd seg i ny drakt med det nye bandnavnet er LOST IN LNDN, og de starter helt fresht når det gjelder det aller meste.

- Vi har lagt det gamle bak oss, og nå har vi funnet vår identitet, sier Kristian Bergsland. Sammen med Robin Araya, Sigurd Nermoen og Jo Tran sitter de i kollektivet til Sigurd. Samme sted som musikkproduksjonen foregår.

Foto: Ina Sand Solli

Musikkproduksjon fra A til Å

Bandet har nemlig også bestemt seg for å følge hele prosessen når de lager sin egen musikk. Fra tekst- og melodiskriving og helt til utgivelsene. Fra A til Å. Derfor har de opprettet sitt eget plateselskap.

- Kjernen er at det er oss fire dudes som vil lage popmusikk. Vi fant ut at det var best for oss å gjøre det på denne måten, så får vi mer kontroll over musikken og retningen vi som band tar.

Lamonbeats DA er øverst på lista over nye plateselskaper i Brønnøysundregistrene, og de har selskap av 20 andre plateselskaper som ble opprettet i 2017.

I tillegg til å drifte sitt eget plateselskap og jobbe med musikken har de alle egne jobber eller studerer ved siden av.

- Det er enormt travle dager, men nå begynner ting å rulle litt mer av seg selv. Men det er veldig artig å holde på, selv om vi blir slitne, sier de.

Her er hovedkvarteret til Lamoenbeats. Musikkstudioet har de på rommet til Sigurd, i samme rom som han sover i. Foto: Ina Sand Solli

Både ferske og etablerte musikere

Totalt de siste tre årene har det blitt startet opp over 60 nye plateselskaper i byen vår, men i dette tallet er det ikke gitt at alle står for bare plateproduksjon og at de er startet opp av artister selv.

Likevel er det en trend at både ferske og etablerte musikere bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Det bekrefter Sæmund Fiskvik som er daglig leder i stiftelsen Nora, som er laget nettopp for de som vil produsere musikken på egenhånd.

- Stemmer det at dette er en trend?

- Ja, men jeg ville ikke ha brukt ordet plateselskap i den forstand. Et plateselskap har forretningsmenn som ikke spiller, men signerer artister. Vi bruker ofte ordet egenprodusent siden de selv er artistene. De er både forretningsmenn og artister, sier Fiskvik.

Fiskvik mener trenden for alvor begynte for fem år siden, og han gir tre grunner til at han tror flere kaster seg på trenden.

For det første er det mye lettere å gjøre jobben selv enn det har vært før, på grunn av tilgjengelig teknologi. For det andre står mange egenprodusenter for innspillinger og delegerer bort jobben med å gi det ut.

- For det tredje er det mange som ønsker å ha full kontroll på hele produksjonsprosessen.

Sigrud Nermoen viser fram noen melodiforslag på PC'en, mens Kristian Bergsland nynner med. Foto: Ina Sand Solli

Pioneren Prince

Fiskvik sammenligner dette fenomenet med forfattere som gir ut bøker på egenhånd i stedet for å sende inn manuset til de store forlagene.

Pioneren på dette var faktisk Prince som var først ute med å bryte med plateselskapet. I dag er det flere som gjør det, også blant de godt etablerte.

- DDE, Åge Aleksandersen, Terje Tysland, Hans Rotmo. Sissel Kyrkjebø, hun har i stor grad gjort dette hele tiden.

Også strømmetjenestene gjør at det har blitt mindre bruk for det Fiskvik kaller mellomleddene, altså plateselskapene.

- Det er viktig å skille mellom to ting. Det ene er ansvar for innspilling og det andre er ansvar for utgivelser, sier han.

Og legger til at ved å gi vekk lisensen på utgivelsen gjør at artistene, eller egenprodusentene som han kaller de, fortsatt beholder kontrollen over produktet de gir ut.

- Ulempene med å gjøre det på denne måten er at man står uten musklene til et plateselskap om man vil bli kjent «over natta».

Jo Tran og Robin Araya lytter til de nye forslagene, og Jo tok spontant fram gitaren. Foto: Ina Sand Solli

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Slipper å måtte høre på dårlige råd

Gutta på Lademoen gjør alt selv, også utgivelsene. Selv om bandet har fått ny form, har de allerede fire års erfaring.

- Som eget plateselskap trenger vi ikke å tilpasse oss andres meninger. Nå er det vår versjon og den er vi stolt av.

Som ferskinger i et gigantisk musikkmiljø har de tidligere måttet forholde seg til det de kaller større fisker.

- Som nye artister får man så mange råd. Vi er en veldig usikker gjeng, så vi kan fort begynne å tvile når vi får råd fra andre som har vært lengre i bransjen. Det har vært mange av dem, og tidligere har det villedet oss litt og det har vært distraherende.

Blant annet ble bandet rådet til å kle seg veldig sprøtt for å få mest mulig oppmerksomhet. Det var ikke en stil de egentlig var komfortable med. Framover vil vi få se dem i normale klær.

- Vi ble også rådet til å gjøre musikken mer rå og akustisk, men vi vil egentlig ha det motsatte og går for en mer produsert lyd.

De legger til at de selvfølgelig ikke tar rådene for gitt, og at de har lært mye av de gode rådene.

- Men vi har tidligere glemt å stole på våre egne følelser. Vi har sykt lyst til å lykkes, og derfor har vi sugd til oss så mange råd som mulig.

Lette etter fraser på Antikvariatet

I forbindelse med fornyelsen av bandet tok utformingen av det nye bandnavnet veldig lang tid.

- Vi er et veldig demokratisk band. Så vi hadde mange kreative møter for å finne et navn alle kunne kjenne seg igjen i. Blant annet satt vi flere kvelder på Antikvariatet og bladde gjennom gamle bøker for å finne kule fraser eller ord.

Blant annet hadde de et stort tankekart med flere alternativer, og selve navnebyttet tok tre måneder for Jo kom med forslaget om to forskjellige navn, som Kristian satte sammen. LOST IN LNDN er kanskje mest spesielt for Kristian.

- Jeg fikk en Londontur i konfirmasjonsgave av farmor. Jeg var i en rebellsk fase akkurat da med skinnbukse og spiket hår. Så satt vi på Hard Rock Kafé og jeg kikket opp på bildene av idolene mine. Akkurat der og da bestemte jeg meg for at jeg skulle jobbe med musikk. Farmor påpekte at det kun var de færreste som lyktes, og at det var som et lotteri å satse på musikk. Da måtte jeg bare si at det er fordi de andre gir opp og ikke holder distansen.

Søndag slipper de den helt nye musikkvideoen til sangen «Who you love».