Mye ble forandret takket være metoo-bevegelsen, ikke minst måtte TV- og filmindustrien ta en oppvaskrunde på dette med kvinneroller og nakenhet.

– Da alt dette pågikk, gikk jeg på skuespillerskole – og jeg kom ut til en forandret verden, sier 24-årige Myha'la Herrold, som har en rekke nokså intime sex- og nakenscener i HBO-serien «Industry». Hun forteller imidlertid at hun følte seg helt trygg på settet.

– Det der ble tatt hånd om på en veldig god måte. Jeg følte meg i trygge hender under hele innspillingen. Ingen av scenene der vi tar av oss klærne handler om å pirre, det er scener som får være med fordi de driver fortellingen fremover, framholder hun.

Kjemper om stillinger

Handlingen i «Industry», som Lena Dunham er med på å produsere, er satt til Londons bankverden. Serien sentrerer rundt en gruppe unge lovende finansspirer – som har fått såkalt traineeship – og som sloss om et par faste stillinger i en storbank.

Vi møter dem og sjefene deres på dagtid på jobben, men vi får også følge dem på fritiden; En fritid som ikke minst handler om sene nattetimer, narkotika og sex.

Vil opp og fram: Myha'la Herrold og Marisa Abela spiller karakterer som vil kare seg til en plass i finansindustrien i TV-serien «Industry». Foto: HBO Nordic

Myha'la Herrold, som spiller Harper, den eneste amerikaneren i gjengen, gjør et Zoom-intervju med TT i tospann med motspilleren Marisa Abela – som spiller Yasmin.

– I serien ser man hvordan man prøver å bruke disse to kvinnenes seksualitet mot dem. Men de snur på det og bruker seksualiteten som et maktmiddel – og lar dermed ingen mann få definere dem gjennom dette, sier Marisa Abela.

Visste lite om bankverdenen

De er begge nye i skuespilleryrket – og enda ferskere følte de seg da de skulle «gå inn i» bankindustrien.

– Jeg gjorde en masse research, så jeg håper det ser ut som jeg vet hva jeg snakker om. Jeg vet i alle fall mer nå om hvordan folk i denne bransjen interagerer, bedyrer Myha'la Herrold. Hun skyter inn:

– Jeg hadde inntrykk av at bankindustrien er dominert av eldre, hvite menn. Og slik er det nok fortsatt helt i toppen. Men samtidig kommer det flere mennesker til, og det er interessant å se den intense dynamikken mellom de unge og de eldre. Det er en maktkamp som pågår, og serien lar oss se dette gjennom øynene på mennesker som enn så lenge befinner seg langt ned på rangstigen.

Marisa Abela tenkte mye på finanskrisen da hun landet rollen.

– Jeg tenkte på hvordan folk har øst bonuser over hverandre. For rollefiguren min sin del, så er det eneste hun tenker på penger, det er det som driver henne. Men jeg tenker ikke på henne som ond, man kan ikke tenke på en karakter man skal spille som ond.

«Industry» fikk premiere på HBO Nordic 10. november.