Internett ble oppfunnet av Robert E. Kahn og Vinton G. Cerf i 1991. 23. august i fjor er det 25 år siden, og teknologien har kommet langt siden den gang!

Før gikk internettet gjennom telefonlinja, og vi kunne ikke bruke begge deler samtidig. Det kunne dessuten ta ganske lang tid før vi fikk opp ei nettside, men vi syntes ofte det var verdt det, for det som kom frem på skjermen var jo så spennende og nytt! I dag klager vi hvis en ny fane ikke åpner seg etter 3 sekunder, og uten nett blir mange litt stresset.

Internett har tatt verden med storm og er blitt en naturlig del av hverdagen til folk i store deler av verden. Vi kan streame, snakke, skype, twitre, spille, dele, snappe... Ja, hva kan man ikke gjøre?

Vi i trd.by har i anledning 25 årsdagen ramset opp 25 ting vi ELSKER med internett!

Følg trd.by på Facebook

1. Sosiale medier

Hvor stort var det ikke da Nettby og MSN kom? Man kunne jo endelig dele alt man hadde på hjertet med andre mennesker! Nå har vi både Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter. Vi kan hver dag fortelle andre hva vi spiste til middag, hvor langt vi jogget og hvilke personer vi møtte på fest i helga!

2. Viral-videoer

Hvem har ikke fått seg en god latter av katter som flyr i taket når de blir skremt, Charlie bit my finger, What does the fox say?, Erre her det er party?, folk som slår seg og søte dyr som koser?

3. Nettaviser

Man får vite hva som skjer med en gang!

Foto: SCANPIX

4. Streaming

Vi slipper å dra på ei videosjappe eller kino for å se film! Vi slipper også å oppbevare DVD-er og VHS-er i hylla hjemme. Dessuten kan man ha abonnement på ulike streamingtjenester og se nesten hva som helst.

5. Spotify

Høre musikk når og hvor som helst? Ja, takk!

6. Nettdating

Nå slipper vi å dra på fest eller sosiale arrangement for å møte en mulig kjæreste. På Tinder og andre datingnettsteder har man flere kandidater å velge mellom, og man kan sitte hjemme i joggebukse med bustete hår og flørte!

7. YouTube

Musikkvideoer, "vloggere", kattevideoer, gaming-hjelp, DIY... YouTube er en genial plass å oppsøke om man kjeder seg.

8. Man kan lære noe nytt

Det finnes uttallige videoer, kurs og artikler hvor man kan få innføring i noe nytt, for eksempel yoga, hvordan bli en bedre leder, nordisk historie... Det er også sjelden man trenger å bruke penger på det!

9. Kjøpe og selge leiligheter, brukte møbler og biler

Vi kan leie ut leiligheten vår når vi drar på ferie, vi kan selge den slitte sofaen og få kjøpere med en gang, vi kan bytte klær og ha budrunder. Internett har gjort delingsøkonomi og det å selge ting veldig enkelt!

10. Man kan søke opp hva som helst

Hvordan fjerne rødvinsflekk fra parkett? Symptomer på blærekatarr? Oppskrift på vaffelrøre? Hvordan sparkle en vegg? Man kan finne svar på nesten alt på internett! Hva skulle vi gjort uten Google?

11. Finne fellesskap

Har du en veldig spesiell interesse? Null stress! Det er sikkert flere tusen andre personer som også har det! Det finnes grupper for alt på nettet, "Vi som elsker Karl fra Mot i Brøstet", "Vi som ikke husker hva som skjedde i helga", "Vi som vil ha pærebrus tilbake i butikkene", "Vi som elsker ørkenrotter". På nettet kan du finne noen med akkurat samme interesser som deg selv, og få deg nye venner.

12. Netthandel

Trenger en ny kjole til helga, men gidder ikke gå på det stappfulle kjøpesenteret... Det trenger man ikke heller! Shopping er nå mulig rett fra sofaen, og man kan få det levert på døra.

13. Dele meninger

Internett har gjort det mulig for folk over hele verden til å dele meninger både gjennom blogg, kommentarer i nettaviser, ved å dele innlegg på Facebook og så videre. Man kan også nå mange! Det gjorde man ikke ved å henge opp en lapp ved lokalbutikken før i tiden.

14. Får informasjon fra andre land

Vi kan følge med på president-valget i USA uten å faktisk måtte være der, og vi får hele tiden opplysninger om hva som skjer andre steder i verden.

15. "Alle" kan bli kjendis

Det er ikke sikkert vi hadde vist om Sophie Elise, Pewdiepie, Linnea Myhre eller Justin Bieber hvis det ikke hadde vært for internett. I dag kan nesten hvem som helst få kjendisstatus.

Foto: GRØTT, VEGARD WIVESTAD, NTB SCANPIX

16. Man være sin egen sjef

I dag kan vi styre vår egen bankkonto, vi kan bestille billetter til syden selv, vi kan spore hvor pakken vi bestilte befinner seg, vi kan overføre penger til andre personer.... Ja, vi har rett og slett blitt vår egen sjef, og trenger ikke like mye hjelp fra andre!

17. Man kjeder seg aldri

Det finnes alltid noe å gjøre på internett, enten det er å spille et spill, se en film, snakke med venner... Hvis man kjeder seg kan man dessuten søke opp "Ting å gjøre når man kjeder seg", og plutselig sitter man der og har laget sin egen veggpynt eller bakt ei avansert kake!

18. Snakke med folk over hele verden

Med skype, videosamtaler og chat har det blitt mulig å ha kontakt med venninnen, mammaen eller bestefaren selv om man er langt unna.

19. Wikipedia

Tenk over det. Hvor mange ganger har du brukt Wikipedia til å søke opp historien til en artist, en hendelse eller en gjenstand? Wikipedia har gjort det mulig for mannen i gata å dele sin kunnskap om et spesielt emne, slik at andre kan ta lærdom av det.

20. Dropbox og "skyen"

Vi trenger ikke lenger ha sydenbildene fra 2001 på pc-en!

21. Selfier!

Fjellfie! Bellfie! Vi kan ta et skikkelig trutmunnbilde av oss selv og få kommentarer og likes på det!

Foto: SHUTTERSTOCK / LINDA MOON

22. Nettspill

Candycrush, Farmville, World of Warcraft, Counter Strike, League of Legends. Hva hadde disse spillene vært uten internett?

23.  Man kan skape ting - sammen

Man kan tegne, dele artige videoer, man kan være hobbyfotograf og dele de beste bildene sine, skrive tekster, spille inn ei låt og dele den med andre.. Mulighetene er mange!

Et godt eksempel på hvordan internett har bidratt til at folk har vært kreative sammen, er The Johnny Cash project, der managementet til den kjente artisten etterpurte tegninger, videoer og bilder fra publikum for å lage musikkvideoen hans. Over 250.000 mennesker fra 172 land deltok, slik ble en av videoene:

24. Sosialt

Man kan ha en skikkelig kjip dag der man ikke vil gå ut, men likevel være sosial. Man føler seg også mer sosial på grunn av muligheten til å snakke med folk når som helst.

25. Ha bursdag og vite når alle andre har bursdag

112 bursdagshilsninger på én dag?! Det hadde man (trolig) ikke fått uten Facebook og internett. Vi får også varsel når alle andre har bursdag, og slipper å gå og huske datoene hele tiden. Genialt!

Derfor provoserer de på sosiale medier

10 Instagram-kontoer du bør følge

Denne saken ble først publisert i august 2016, men deles på ny til glede for våre nye lesere.