For det er kakaoen som er det magiske pulveret som gir god helseeffekt, skriver forskning.no. Jo mer kakao i en mørk sjokolade, desto bedre.

Lik trd.by på Facebook!

Sjokoladen må ha minst 70 prosent kakao, men det er ikke bare å hive innpå. For mørk sjokolade inneholder også fett og sukker.

- De som har fått skylda eller æren, er såkalte flavanoler, forklarer Harald Carlsen til forskning.no. Han er professor ved NMBU.

Flavanoler er et kjemisk stoff som er en form for polyfenoler, som ofte kalles antioksidanter.

Sjekk ut hva rekeskall kan brukes til å kurere!

Antioksidanter

For igjennom sjokoladen vil du kunne få i deg antioksidanter som beskytter celler, proteiner og arvestoff i kroppen.

Det kan også se ut til at dette har god effekt mot betennelser i kroppen, og forebygge hjerte- og karsykdommer.

Frukt og grønnsaker gir også antioksidanter som har gitt påstanden om at mørk sjokolade burde regnes som én av fem om dagen.

- Når det kommer til frukt og grønnsaker er det såpass mye bevis som tyder på at det er inntaket av polyfenoler, i tillegg til vitaminer og fiber, som gir den gode effekten, forklarer Carlsen til Forskning.

Polyfenoler er med andre ord antioksidanter.

Sjekk ut: Tjente 16 kroner timen hos Rema-butikk

Én av fem om dagen

Og om det er sunt kan mørk sjokolade kanskje brukes som én av fem om dagen? Det mener i alle fall overlege Berit Nordstrand i sin nye bok, Mat med mer.

- Ja, mørk sjokolade bør absolutt inkluderes, sier Nordstrand ifølge Aftenbladet.

- Jeg anbefaler alle å spise en regnbue hver dag, og det ser ut til at sjokoladebrun også er en helsebringende farge. Jo flere forskjellige farger du får i deg, jo bedre.

Sjekk ut: Jentene som har imponert oss i det siste

Sprikende anbefaling

Men hvor mye skal du egentlig spise for å få i deg nok?

Noen ernæringsfysiologer sier at ni gram er nok, andre anbefaler opptil 20 til 30 gram.

Mens annen forskning viser at om du spiser mer enn 6,7 gram sjokolade, så vil effekten avta.

Les også: Det er ti år siden dette skjedde!

Skeptisk

Tall fra det amerikanske landbruksdepartementet, som viser at 100 gram med mørk sjokolade inneholder omtrent 100 milligram med flavanoler.

Carlsen forklarer at om du vil ha en umiddelbar effekt fra flavanolene i mørk sjokolade, er det bare å hive innpå:

- Da må du kanskje spise oppimot 100 til 200 gram. Men det er jo urealistisk. Du kommer ikke utenom at om du spiser en hel plate med mørk sjokolade, så har du et energiinntak på omtrent én tredjedel av anbefalt daglig inntak, påpeker Carlsen til Forskning.

Artikkelen fastslår at om du vil være på den sikre siden og unngå fett og sukker, kan du holde deg til rent kakaopulver. Men det vil kanskje ikke smake like godt.

Saken ble først publisert i januar i fjor.