Hvert år siden 1980 har NRK sendt "Grevinnen og hovmesteren" på lille julaften. Sketsjen der James serverer vertinnen Miss Sophie og fire imaginære, avdøde gjester på hennes 90-års fødselsdag - mens han blir mer og mer bedugget selv - har blitt en av våre kjæreste og mest trofaste juletradisjoner. Nesten på nivå med Disney-kavalkaden. Men dette visste du kanskje ikke om den klassiske sketsjen:

1.Det er egentlig et teaterstykke

Den britiske forfatteren Lauri Wylie skrev stykket, "Dinner for one", muligens så tidlig som i 1920-årene. Premieren ble holdt i 1945, da faktisk med de samme skuespillerne i rollene som er med i det kjære filmklippet. Den filmatiserte versjonen vi ser lille julaften ble spilt inn i 1963, 12 år etter forfatterens død.

Klassikeren: ca kl. 21.00 lille julaften gjør Grevinnen og hovmesteren sin årlige entré. Foto: NRK

2. Miss Sophie spilte i filmklassiker

Hovmesteren James spilles av Freddy Frinton, mens grevinnen Miss Sophie egentlig heter May Warden. Hun hadde også en liten rolle i Stanley Kubricks klassiker "A clockwork orange".

3. "Fylliken" var egentlig avholdsmann

Freddie Frinton spiller rollen som butleren, som så kjent drikker seg fullere og fullere. I virkeligheten holdt han seg borte fra alt av alkohol, etter å ha sett hvordan alkohol hadde skadet andre. Han spilte i flere filmer og tv-serier i løpet av sin karriere.

LIker du Facebook-julekalendre? Pass på, du kan bli lurt!

3. Alle andre ser den ved nyttår

Kanskje ikke så rart heller, når det skåles og ønskes "Happy New Year" hele tiden. I Tyskland, Danmark, Sverige, Australia, Finland, Estland, Litauen, Færøyene og Østerrike vises den på nyttårsaften. Vi ser den på lille julaften, og det har vi gjort siden 1980.

Same procedure? Foto: Scanpix

4. Den kunne ha vært i farger

I 2001 stemte norske TV-seere på om sketsjen skulle fargelegges digitalt. Det ble et rungende nei fra folket.

5. Tigerteppet var egentlig ikke med

I teaterstykket er ikke tigerteppet, som butleren snubler over 11 ganger, med. Under en teateroppsetning snublet Frinton over det ved en feil, og reaksjonen fra publikum førte til at det ble med videre.

Følg trd.by på Facebook

6. Ett år ble den sendt to ganger

I 1992 sendte NRK sketsjen et kvarter for tidlig. Glippen førte til en telefonstorm, så de så seg nødt til å sende den én gang til.

Om du ikke klarer å vente, eller vil se den igjen, her er den - schkåååll!:

Ikke tv-slave? Trøndelags mest populære julehefter kan du lese om her!