Her er et utvalg klissfrie alternativer på julefilmlisten:

1. Bad Santa

Herlig, ujålete komedie med eksen til Angelina Jolie, Billy Bob Thornton. Hovedpersonen selv er grisk når det gjelder både penger og damer.

Har du mage til bannskap, snøvling og promiskuøs seksuell adferd, kan dette være den rette filmen å komme julen fnisende i møte med.

2. Batman Returns

Ja, du leste riktig. Før Joel Schumacher kom inn Batman-bildet og laget leketøysreklamer forkledd som filmer, regisserte Tim Burton to veldig gode 120-minuttere om den mørke ridderen.

Batman Returns viser oss Batmans kamp mot Catwoman og The Penguin i en dyster affære som lyses opp av julelys og godt skuespill.

3. Iron Man 3

Vi holder oss i superheltverden.

Iron Man 3 er ikke den sterkeste av Robert Downey Jr. sine solofilmer som den styrtrike filantropen Tony Stark, men den inneholder det vi ønsker oss; action, humor og en neve jul.

4. Elling

Andre bare later som, men du er gæern, du!

Kanskje ikke nøyaktig jul. Men fin film for julen.

Den kritikerroste filmatiseringen av Ingvar Ambjørnsens bok om Elling og Kjell Bjarne er ikke en julefilm, men den passer godt for høytiden likevel.

Varm og rørende uten å bli ekkel, og sannsynligvis en av de beste norske filmene gjennom tidene.

5. Die Hard 2

For mange er Die Hard-filmene selve definisjonen på julen. Politimannen John Mcclane prøver bare å komme seg hjem til familien til jul, men må først hanskes med en gjeng terrorister.

Bruce Willis er Die Hard. Her fra fireren. Den uten hår. Foto: Filmweb

Hva får du? Mye action fra en god Bruce Willis fra tiden han fortsatt hadde hår. Yippie Kay Yay!

6. Hook

Peter Pan er blitt voksen, og har med seg familien han aldri har tid til lenger på julebesøk. Da barna hans blir kidnappet av – you guessed it – Kaptein Krok, må Peter tilbake til Aldriland for å redde både seg selv og barna sine.

En rørende og litt undervurdert Steven Spielberg-klassiker.

Litt kliss, men ingen overdose. Og Julia Roberts i alvekostyme… Hallooooo!

7. Ghostbusters 2

Den første filmen om spøkelsesjegerne på Manhattan var en kanonsuksess da den kom på kino i 1984. Vi måtte vente fem år på oppfølgeren, men ifølge noen av oss, var det verdt ventetiden.

Ghostbusters. De originale. Fra 80-tallet! Foto: NTB Scanpix

En underjordisk kanal av vonde følelser truer byen, og de fire heltene våre må til pers for å berge befolkningen i the big apple.

Et ekte julemirakel.