Tro det eller ei, Norge er etter all sannsynlighet ikke verdens navle. Størsteparten av jordens befolkning bor i utlandet, og mange av de har gode ideer på lur. Trondheim har åpenbart bidratt med mye til hele verden, men det fins jo ting der ute selv verdens beste by kan vurdere.

Følg trd.by på Facebook

Så hva med dette?

1. Trondheim Walk of fame

I 1997 ble James Brown hedret med en stjerne på Hollywood walk of fame. Foto: Scanpix/AP

Hollywood har det. Og jaggu har Bergen det også - en egen Walk of fame for byens mer berømte innbyggere. Trondheim kan ikke være dårligere. Så vi vil ha Trondheim Walk of fame! Noen lokale politikere eller andre som tar utfordringen?

2. Telefonladebokser

Alle har en smarttelefon, og absolutt alle vet hvor fort den kan gå tom for strøm. Gjerne går den tom for strøm akkurat i det du ikke vil at den skal gå tom for strøm.

I fjor lanserte en gjeng briter prosjektet Solarbox, hvor de ikoniske røde telefonboksene i London blir byttet ut med grønne telefonladingsbokser. I stedet for å ringe fra boksene (som ingen gjør lengre) kan en lade mobilen sin i de. Smart!

- Prosjektet debuterte i bydelen Tottenham Court i 2014. Nå planlegges det å omgjøre ti ubrukte telefonbokser til noe som er både nyttig og klimavennlig, skrev The Guardian, da de omtalte boksene i mars.

Nei, vi har på langt nær så mange telefonbokser som britene. Har vi noen i det hele tatt? Så vidt.

Men uansett om det er en i telefonboks eller et i et tre,  ja takk til flere lett tilgjengelige ladestasjoner rundt omkring i byen.

Smell gjerne på et trådløst gratis nett med det samme også.

3. Buss-by-demand

Med bussen Kutsuplus skulle de som styrer sånt i Helsinki forsøke å gjøre det poengløst for innbyggerne å eie bil.

Fin tanke, men hvordan? Svaret i Helsinki var å la innbyggerne bestille bussen som en taxi via mobilen (en slags buss-Uber med andre ord) når de følte behov, samtidig som prisen var den samme som for en busstur.

Kult!

Foreløpig har ikke ideen fungert voldsomt godt i praksis, ifølge Bloomberg, men her kan en kanskje komme Uber i forkjøpet? Foreløpig har taxikonkurrenten nemlig ingen umiddelbare planerom å melde sin ankomst til Trondheim.

4. Smarte søppelspann

Hvem som har skyld i at søppelet flyter i byen i helgene diskuteres støtt og stadig. Er det de glupske måkene, eller er det de litt ustø øldrikkerne? Samme hvem det er, søppel blir det uansett. Ikke bare i søppelspannet, men også i gatene. Så hva om søppelspannene kunne tenke? Ifølge The Guardian lager søppelfirmaet (!) BigBelly søppelspann som følger med på sitt eget innhold, og som sender beskjed til søppelinnsamlerne når det er fullt. Kanskje ikke så greit å rykke ut på få sekunders varsel når klokka er fire på natta og det er lørdag, men kult uansett!

LES OGSÅ: Vilde (23) bruker bare 3600 kroner i året på mat - resten finner hun i søpla

5. "Naturlige" badebasseng

Sjøbadet. Stadig bedre. Foto: camilla kilnes

Når det er fine sommerdager så flokker folk til innsjøer, Munkholmen og ulike strender. Sjøbadet blir også bedre og bedre. Men i København, som blant de bykyndige regnes som en av verdens smarteste byer, har byens myndigheter laget en rekke utendørs badebasseng langs havnekanten med mulighet for både soling og stuping. Kult!

6. Utendørs bordtennis-bord

I løpet av de siste årene har Norges Bordtennisforening satt opp flere hundre bordtennisbord i Oslo. Ikke enormt revolusjonerende kanskje, men gud så gøy. Problemet med slike bord er selvfølgelig været, som i distriktet sjelden er noe annet enn sidelengs regn og orkan, men for en solskinnsdag er lett tilgjengelige bordtennisbord alle tiders. Kjekt, sosialt og littegrann godt for kroppen.

7. Gratis kollektivtransport

Gratis?

Umulig, sier du? Ikke alle er enige i det. Tallinn er selvoppnevnt verdens hovedstad for gratis kollektivtransport. Kraftig økning i bruk av buss, fall i bruk av bil, og.....en del folk begynte å ta buss i stedetfor å gå. Som jo ikke er helt sunt. Og så må det sikkert finansieres gjennom økte skatter eller avgifter. Men artig tanke, læll!

8. Rullende fortau

Med ganske flate og rette gater så er Trondheim perfekt for rullende fortau. Enn å bare stå og sjekke nyheter fra Prinsen-krysset og helt bort til Kjøpmannsgata. Effektiv og behagelig. Selvsagt må de være snøfrie.

9. Trampe 2 i Steinberget

HAR VENTET LENGE: Vancouvers ordfører Darrell Mussatto har planer om å lage verdens lengste sykkelheis i hjembyen. Han hadde planlagt å prøve Trampe i fem år. Torsdag fikk han endelig fikk muligheten. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Trampe er berømt i (hele) verden, men nå kan vi ikke lenger skryte av denne innretningen på Bakklandet. Her trengs en revitalisering og nysatsing! Steinberget må jo være helt perfekt for Trampe 2.

10. Gondol fra Torvet til Gråkallen

Oppdal har gondol. På sommeren, av en eller annen grunn. Men det bør vi ha i Trondheim også. Foto: LUDVIG KILLINGBERG

Med en helt ny skipark på Gråkallen (kanskje) så må vi legge forholdene til rette for skiløpere, turister og andre som vil komme seg rett inn i hjertet av Bymarka. Så er det rett ned til byen for en bedre middag etterpå.

11. Kanal-gondoler

Noen slike i Trondheim, kanskje?

Spesielt på sommeren er dette garantert helt gull. Venezia er jo på vei ned i havet og da kan Trondheim ta over kanal-hegemoniet. Bare tenk å bli fraktet i ro og fred fra Skansen til Solsiden en lørdag kveld!