I høysesong for å blåse nytt liv i gamle storfilmprosjekt er «Mission: Impossible» nr. 5 eller «Rogue Nation» som de har kalt den, påkostet franchisefilm på det ganske underholdende og funksjonelle.

Det er laget dårligere film i serien. I action og humor matcher den forgjengerne og vel så det. Målt mot sesongens øvrige oppfølgergiganter «Mad Max», «Terminator» og «Jurassic World», er den verken best eller dårligst.

Filmen starter som en forrykende spionkomedie og gjør bedre bruk av den britiske komikeren Simon Pegg som teknisk support for Tom Cruise enn forgjengeren. Stilig variasjon over Lalo Schifrins musikk og James Bond-aktig plot og setting, gir filmen flere fortrinn.

Følg trd.by på Facebook

Det er likevel velregissert action, fra høyhastighetsjakt med bil og motorsykkel, via attentatforsøk under operaforestilling til svømming i atomkraftverk som gjør filmen til brukbar actionthriller med ett ben i moderne teknologi og det andre i gamle guttebokklisjeer.

Tom Cruise er verken bedre eller dårligere som spesialagent Ethan Hunt enn før. Så får han ikke mye å spille på, utover action og tørrvittig humor. Kjemien med svenske Rebecca Fergusson, som handlekraftig sterk og mystisk kvinnelig motspiller er brukbar, men som i stadig flere store amerikanske actionfilmer, spilles det lite på sex og sensualitet.

LES PÅ ADRESSA.NO: Tøffe Tom er tilbake, anm av 4-ern.

Replikker og delene av manus som ikke er actiondrevet, er filmens store svakhet. George Miller rendyrket action, nesten uten replikker, med hell i «Mad Max: Road Fury». Regissør og manusforfatter Christopher McQarrie har tvert imot gått for en overraskende pratsom film, hvor handlingen stadig forklares gjennom ganske dårlige replikker.

LES OGSÅ PÅ ADRESSA.NO: Anm. av 3-er'n

Uten høyteknologisk, moderne setting og en handlekraftig, sterk og slu kvinne (eneste kvinnerolle med mange replikker), kunne dialogen fått en til å tro at filmen var hentet fra B-filmuniverset fra tv-serien «Mission Impossible» på 60-tallet: Skumle forbrytersyndikat med onde menn med liten munn og rar stemme som vil ødelegge verden.

I påvente av mer James Bond og Jason Bourne, er årets utgave av «Mission: Impossible» en ganske underholdende, ujevn miks av humor, action, spenning og Tom Cruise. Den er best på de to første elementene. Ryktene om en virkelig god actionthriller er litt overdrevet.

Flere underholdningssaker fra trd.by finner du her