#1. La Tomatina, Spania

Tomatkrigen har spredd seg til andre deler av verden. Her i Miamis lokale La Tomatina i 2012 hvor 25 000 tomater fikk æren av å bli kastet rundt. Foto: Reuters/Ntb Scanpix

Gira på snøballkrig, men mangler snø? Da kan du ta turen til Buñol for å kaste tomater i stedet! Den årlige tradisjonen startet i 1945 under en parade, hvor en gjeng ungdommer startet en spontan matkrig der en uskyldig grønnsaksbod ble brukt som våpenlager.

Politiet fikk slutt på moroa, men begivenheten tar fortsatt sted den siste uka av august hvert år. Titusener av deltakere sørger for å rødmale gatene, og hverandre, med tonnevis av tomater.

Følg trd.by på Facebook

#2. Burning Man, USA

Alt som skapes skal bli til aske. Her brennes The Man i 2004. Foto: Aaron Logan

Midt i ørkenen i Nevada kan du årlig se storslåtte kunstverk brenne til grunne.

Burning Man er en festival som startet på 80-tallet da grunnleggerne Larry Harvey og Jerry lagde en treskulptur av en mann, som de senere brente. Dette ble en årlig event som utover 90-tallet tiltrakk flere og flere publikummere. I fjor tok 70.000 mennesker turen til Black Rock Desert første uken i september for å være vitne til begivenheten.

Ørkenområdet fylles med kunstverk som gis bort til festivalen av kunstneriske bidragsytere, massive templer og DJ-er som spiller EDM. Etter festivalen er over, brennes alle kunstverk og bygninger til grunne, slik at området forlates uten spor av menneskelig aktivitet.

Kjøper du billettforsikring får du pengene tilbake om et fly krasjer i huset ditt.

#3. Kanamara Matsuri, Japan

Festivalen arrangeres i inntekt for AIDS-forskning. Foto: REUTERS/Issei Kato

Hvis du er i byen Kawasaki rundt påsketider og får øye på en gigantisk rosa penis som blir båret igjennom gatene, er det ingen grunn til bekymring. Det er bare den årlige fruktbarhetsfestivalen Kanamara Marsuri som er i gang.

Gatene prydes av dekorasjoner og skulpturer av det mannlige kjønnsorgan, og penisformede kjærligheter og grønnsaker er å få kjøpt.

Festivalen startet i det små i 1977, og har i ettertid tiltrukket seg hundretusener av japanere og turister som tar turen for å være vitne til denne begivenheten. I dag går inntektene fra festivalen til HIV-forskning.

11 helt sykt rare ting du aldri før har tenkt over.

#4. Into The Valley, Sverige

Er du en naturglad diskotekgjenger, kan Into the Valley være midt i blinken. Foto: Troia Dada

I utkanten av Rättvik i Sverige, inne i skogen, og ned i et steinbrudd, finner du en arena for dansing og urban klubbmusikk. Into The Valley har som mål å bringe byens uteliv til naturen. Den store gropen i bakken blir utstyrt med scener, matboder, toaletter, og danseglade folk som tar turen for å fistpumpe.

Festivalen varer fra 29. til 30. juni.

10 idiotiske feil som får ordensmennesket i deg til å gråte.

#5. Guča Tumpet Festival, Serbia

Den balkanske folkefesten tiltrekker besøkende fra hele verden. Foto: Reuters/Ntb Scanpix

Det lille fredelige tettstedet Guča i Serbia er hjem for 2000 mennesker. Siden 1961 har stedet hvert år brått blitt forvandlet til et brassbandsbonaza med hundre tusener av besøkende. Den til vanlig rolige Guča blir arena for folkefest med dans, trompeter, fyrverkeri, mat og drikke. Lyden av brassband varer fra morgen til kveld i tre dager.

- «Byfisan» i Trondheim trenger en dialektoppfriskning.

#6. Albuquerque International Balloon Festival, USA

Et spektakulært ballongshow i Albuquerque International Balloon Fiesta in Albuquerque, New Mexico. Foto: REUTERS/Lucas Jackson

I ni dager i starten av oktober kan du se verdens største luftballongfestival i New Mexico. Det startet da eieren av radiostasjonen KKOB ville feire dens 50-årsdag i 1972, og valgte å markere jubileumet med luftballonger.

Nå sendes over 500 ballonger av all slags figurer og fasonger opp i luften på den årlige eventen. Det avholdes konkurranser blant annet om hvem som flyr raskest og er mest presis under festivalen.

#7. Diwali, India

Golden Temple i Amritsar i India lyser opp under Diwali. Foto: AP Photo/Aman Sharma

Diwali er en av de viktigste hinduistiske festivalene, og feires over fem dager.

Den hinduistiske festivalen tar sted i slutten av oktober i år. Navnet betyr rekker med lys, og er til ære for gudene Ganesh og Lakshmi. Om kvelden lyser bygningene opp av utallige lamper og stearinlys, og himmelen fargelegges av fyrverkeri. Diwali er også en høytid hvor familier og venner gir hverandre gaver, og kler seg i de fineste klær.

Dette er filmen som får unge til å droppe kjøtt.

#8. World Bodypainting Festival, Østerrike

I Pörtschach blir kropper til kunstverk. Foto: Pressefoto/World Bodypainting Association

30.000 tilskuere, og modeller fra 45 forskjellige land fylte landsbyen Pörtschach fjor. Med kvinner og menns kropper som lerret, kan man se artister uttrykke seg med farger og mønstre fra 1. - 3. juli. Er du gira på liveband, kunst og påmalte kropper, kan denne festivalen være noe for deg.

#9. Carneval de Oruro, Bolivia

Den tradisjonelle dansen Diablada fremføres av dansere i sine fantastiske kostymer. Foto: REUTERS/ David Mercado

Karnevalet i Rio de Janeiro er kjent for de fleste, men Sør Amerika har en rekke store og fargerike karnevaler. For eksempel dette 200 år gamle karnevalet som finner sted i byen Oruro 2. mars.

Opprinnelig en urbefolkningsfestival, inneholder karnevalet i dag tusenvis av dansere, musikere, og hundre tusener av tilskuere. Tradisjonelle krigsdanser, fargerike klær, parader og folkemusikk er blant det som preger byen hvert år.

Disse 7 typene møter du alltid på festival.

#10. Harbin International ice and snow sculpture festival, Kina

Tusenvis av arbeidere jobber hardt for å skape et kinesisk vinterparadis. Foto: Aly Song/Reuters

Som navnet tilsier, er dette en festival hvor is- og snøskulpturer bygges og brukes til å dekorere byen Harbin. Den varer mellom 5. januar til 25. februar, og er den største i verden av sitt slag.

Lyssatte slott, skulpturer og dyrefigurer av is og snø gjør byen om til et vintereventyr hvert eneste år. Rundt 10.000 arbeidere tar i bruk heisekraner og is-hakker for å ferdigstille massive kunstverk til begivenheten.

Dette MÅ du ha med deg på festival.