28. juli starter Olavsfestdagene. 4. august arrangerer de en velkomstfest i samarbeid med Trondheim kommune for nye trondhjemmere, og ønsker å finne konsertvenner for disse.

De ønsker seg totalt 180 konsertvenner i alderen 16-25 år. Disse skal møte flyktninger på samme alder. På torsdag delte de annonsen på Facebook, og allerede mandagsmorgen var det 100 påmeldte.

- Det har tatt veldig av, men vi ønsker oss enda flere. På vorspielet kl 18 skal det være litt mingling og bli kjent-leker, forteller miljøterapeut i Trondheim kommune, Hilde Aas.

Følg trd.by på Facebook og Instagram

- Det viktigste vi gjør

Hun sier at det er flott om de som melder seg møtes igjen, men legger vekt på at det er helt ok å komme bare denne dagen. Aas forteller at de fleste flyktningene, på grunn av behovet for norskopplæring, går på en skole med kun andre innvandrere, og vil gå der i flere år.

- Det er vanskelig å knytte kontakter med norske ungdommer der. Derfor er Olavsfestdagenes initiativ så bra!  Fra Trondheim kommune ønsker vi å tilrettelegge for integrering og nettverksbygging ved blant annet å skape møteplasser. Det er noe av det viktigste vi gjør, sier Aas.

Trondheimsjenta Emilie (20) vil bruke livet sitt på å hjelpe flyktninger

Miljøterapeut Hilde Aas, Zabihullah Hassani og direktør Petter Myhr gleder seg alle til festen på Borggården 4. august. Foto: Emma Dahle Moe

Denne dagen kommer artistene Nico & Vinz, Tinariwen fra Mali, Tedros Ermias fra Eritrea/Norge, Noureddine Khourchid & Whirling Dervishes fra Syria. Først skal ungdommene møtes på ISAK for å ha vorspiel, og etterpå går de til festen sammen.

- Det er en fest for trondhjemmere. Du er ikke flyktning lenger, og du fortjener en fest. Nå er du trondhjemmer, sier direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr til Zabihullah Hassani.

- Det beste med Trondheim er at ungdommen blir hørt

Én venn i Trondheim

Hassani kom til Trondheim for litt over en uke siden, og har før det bodd i Norge i ett år. Han har nå kun én venn i Trondheim, som han også bor sammen med. Han kommer opprinnelig fra Afghanistan, og forteller at der er det veldig dyrt å dra på konsert. Derfor synes han det er fint å få denne velkomstfesten, og i tillegg slippe å betale for det.

- Jeg synes det er veldig bra. Kanskje vi kan snakke norsk og lære om kulturen. Den er veldig forskjellig fra i Afghanistan. Nordmenn er ganske sjenerte når man møter dem for første gang, mener han.

Konseptet er nytt av i år, og ideen kom fra en i Dialogsenteret som kommer fra Kenya. Han savnet selv en velkomstfest da han kom til Norge for over 30 år siden, og mente det var en fin måte for nye trondhjemmere å komme i kontakt med ungdom på.

- Da tok jeg han i hånda og ønsket han velkommen til Trondheim, ler Myhr.

Ideen om å i tillegg ha konsertvenner for nye trondheimere kom fra en ungdom i Brukerrådet for enslige mindreårige flyktninger, som også er opptatt av at det må bli flere møteplasser mellom innvandrerungdommer og ungdommer som har vokst opp i Trondheim

- Når du er ny en plass, og spesielt når du kommer fra Afghanistan og en helt annen kultur er det vanskelig å komme i kontakt med nye folk, spesielt ungdom. Da er det enda mer behov, sier Myhr.

- Utrolig begeistra

Det er dem som har fått oppholdstillatelse fra 2014-2016 som får delta på denne dagen. Totalt er det 750 stykker som kommer, pluss konsertvennene. Myhr legger ikke skjul på at de kommer til å gå i underskudd på grunn av at så mange får gratis billetter, men han mener det er verdt det.

- Det er veldig meningsfullt, og vi håper også at byens befolkning kjøper billett og kommer og viser seg, sier han.

- Vi er utrolig begeistra for dette, og vi strekker oss langt for å bidra til at dette blir bra. Så håper vi det blir gjentakelse neste år, sier Aas.

FESTIVAL: Her er Astrid S sine beste festivaltips