"Terminator Genisys" er den femte Terminator-filmen, men Paramount har også annonsert at den er å anse som første film i en ny, frittstående trilogi. Uansett er Arnold Schwarzenegger nå tilbake, i rollen som antakeligvis kler ham aller best. "Old, not obsolete" er en av replikkene hans fra "Terminator Genisys" som muligens blir stående, for 67-åringen er fremdeles severdig i rollen som røslig kyborg, i en film med fiffige fortellermessige grep.

Handlingen starter i 2029 og John Connor, kjent fra de foregående filmene, leder an krigen mot maskinene og Skynet, en global kunstig intelligens som vil utrydde menneskeheten for å sikre egen eksistens. De store gønnerne dras frem på et tidlig tidspunkt idet Connor leder an i et avgjørende angrep, men dette er bare opptakten til en sinnrikt handlingsforløp der tidsreiser, flashbacks og manipulering av tidslinjer er sentrale momenter. Og om fortiden kan endres, kan også fremtiden, noe som fristiller hele det etablerte Terminator-universet og gir nye og uante muligheter. I "Terminator Genisys" utnyttes også disse mulighetene i stor grad. "Genisys" henviser for øvrig til en applikasjon av samme navn, som i filmen introduseres for å koble sammen all teknologi menneskene omgir seg med. Ikke uventet får dette vidløftige konsekvenser, og den åpenbare samfunnsrelevansen i dette gir også "Terminator Genisys" en ekstra dimensjon.

John Connors foreldre i ung versjon har sentrale roller i filmen, og Sarah Connor gestaltes på solid vis av Emilia Clarke, kjent fjes fra HBO-serien "Game of Thrones". Jai Courtney er på sin side heller forglemmelig i rollen som Kyle Reese. Skisseringen av en paradisisk fortid før krigen mot maskinene er lovlig søkt og krigs- og helteromantikken tyter, men det hele blir likevel tilstrekkelig medrivende. Arnolds stoiske fremtoning utgjør også en effektiv kontrast til alt ståket. En artig bonus er gjensynet med 1984-versjonen av mannen med den seiglivede aksenten, og generelt innehar svulmende mannlig fysikk en fremstående plass også i denne Terminator-filmen. Det er litt småpussig at høyteknologisk krigføring skal måtte kreve såpass mye gammeldags slåssing, men noe skal jo også Arnold finne på.

Om savnet etter Schwarzenegger på det store lerretet tilfeldigvis skulle være presserende, er det definitivt "Terminator Genisys" du bør se akkurat nå.

Sjekk flere underholdningssaker på trd.by her.