Hvem husker vel ikke Fox Kids? Kanalen med de store, røde bokstavene som tok alle norske barn med storm da den havnet på vår kanalliste i 1998.

Lik trd.by på Facebook

Dessverre ble denne magiske kanalen kjøpt opp av The Walt Disney Company, og i 2003 ble Fox Kids gjort om til Jetix. Siden gikk det egentlig bare nedover, og nå er det kun Disney-kanalene som regjerer her i landet.

Vi har gjort et dykk i arkivet, og funnet fram noen av seriene fra Fox Kids som gjør oss mest nostalgiske!

1. Livet med Louie

Denne serie var herlig! Historien om den lille, runde gutten med faren som var krigsveteran og mente han kunne klare hva som helst.

Visste du at serien var basert på barndommen til komikeren Louie Anderson, og det er han som er på tv-en i starten av hver episode?

2. Den magiske skolebussen

Husker du den skjønne naturfaglæreren frøken Frizzle som tok med seg klassen sin ut på eventyr i sin magiske skolebuss?

Blant annet gjennom hele kroppen! Her hadde virkelig noen skjønt hvordan man skulle blande kunnskap og underholdning for barn!

3. Prinsesse Sissi

Hvem kan vel glemme prinsesse Sissi som bare ville være den hun var? Også prins Franz da, som erobret hennes hjerte.

Selv vi gutta så på denne, Sissi var jo tross alt ganske digg. Serien var faktisk basert på livet til keiserinne Elisabeth av Østerrike.

4. Grøsserne

Eller Goosebumps som den het på originalspråket. Denne var helt i grenseland av hva små barn turte å se på.

Pianospillet og mannen med stresskofferten i starten av introen gir deg fortsatt gåsehud..

5. Sophie og Virginie

Fortellingen om de to søstrene som mister foreldrene sine i en flystyrt i Afrika, og måtte flytte inn på barnehjem hvor de kun kunne møtes i det skjulte.

Serien tok virkelig av da det viste seg at foreldrene levde, men en kriminell organisasjon ønsket å ta livet av dem! Den franske åpningsmelodien glemmer man aldri.

6. Candyleiren

Her fulgte vi John Candy og hans sommerleir Camp Candy! John prøvde å få forskjellige typer barn til å fungere sammen, mens han kjempet mot investoren Rex DeForest som ville rive leiren og bygge borettslag. For en mann!

John Candy var forøvrig en animert utgave av den canadiske komikeren John Fanklin Candy, som på originalspråket ga sin egen stemme til, ja, seg selv.

7. Inspektør Gadget

Inspektør Gadget var en politidetektiv med utrolig mange dingser bygd inn i kroppen sin. Han var faktisk en cyborg!

Men på tross av alle disse hjelpemidlene var han en forferdelig kløne, og han trengte hjelp fra sin niese Penny og hunnen Hjerne. Sammen stoppet de Dr. Klo, som vi aldri fikk se ansiktet på.. "Neste gang tar jeg deg, Gadget!".

8. Iznogood

"Jeg vil være kalif i stedet for kalifen!". Slik lød Iznogood sitt berømte slagord. Serien handlet om stakkars Iznogood som er storvesir til kalifen i Bagdad, men ikke direkte fornøyd med det.

Målet i livet til Iznogood er å fjerne kalifen og ta hans plass. Kalifen Haroun El Poussah spiller faktisk på navnet til den historiske kalifen Harun al-Rashid.

9. Dennis

Dennis the Menace! Guttungen som hadde gode hensikter, men som egentlig bare gjorde livet vanskelig for de rundt seg. Spesielt likte Dennis å plage sin nærmeste nabo, surpompen Wilson.

Høsten 2009 forsvant Jetix for øvrig helt fra norske kanaler, og ble erstattet med Disney XD.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.