I det yrende kreative miljøet på Svartlamon har det ganske nylig dukket opp en ny spire. En dansespire for å være mer spesifikk.

De fire trønderjentene Marthe Aagesen, Heidi Grøtte, Rebecka Lange og Emilie Thun startet i vår sitt egen dansekompani, «Montage». Førstkommende lørdag og søndag skal de holde sin første forestilling sammen.

Jentene har alle vært noen år i Oslo eller utlandet for både utdanning og en frilanskarriere. Nå har de vendt tilbake, og vil sette Trondheim på kartet som danseby. Foto: Ina Sand Solli

Bobler over av ideer

Trd.by møter jentene på DansIT på Svartlamon, rett etter at de har deltatt på et dansekurs for profesjonelle.

- Det er mye arbeid å jobbe frilans som danser, forklarer jentene.

Alle er de utdannet dansere, men frilanstilværelsen krever mye arbeid også på andre områder enn selve dansen.

- Som frilans har man ganske mange roller å fylle, og derfor er det fint å være flere. Vi vil slå oss sammen for å skape noe. Vi har allerede merket at vi har mange ideer, og i dette dansekompaniet er tanken at vi skal samarbeide og få teste ut ideene våre.

Samtidig får de fordelt arbeidsoppgavene, og dermed kan ha større prosjekter i fokus.

- Det fineste med dette er at som danser er det ingen som banker på døra di og gir deg en jobb, men med dette dansekollektivet tar vi saken i egne hender.

Kunstnerstyrt kompani

De forklarer at i et standard kompani må de forholde seg til direkøtrer, koreografer og lignende.

- Men i vårt litte kompani jobber alle sammen som alt og det er ikke noe hierarki. Kunstnerstyrt kaller vi det, forteller de.

Sammen er jentene en god miks av erfaringer og kunnskap, siden de har forskjellig dansebakgrunn.

Et annet viktig punkt på planen er å sette Trondheim på kartet, for alle er de født og oppvokst i byen og har nylig returnert til hjembyen.

- Vi vil forsøke å gjøre miljøet litt mer samlet sånn at det blir mer synlig. Dansing er allerede på tur til å bli mer synlig, men vi vil at det skal bli like vanlig å gå på ei danseforestilling som å gå på teater eller konsert.

Allerede helga som kommer skal de sette sammen sin første forestilling som dansekompani, og det gjør de i Verkstedhallen klokka 18, både lørdag og søndag. Showet heter «Trippelbill».

- Da skal vi vise tre forestillinger som vi har laget i tiden før kompaniet.

De ambisiøse jentene inviterer til sin første forestilling allerede førstkommende helg, både lørdag og søndag i Verkstedhallen. Foto: Ina Sand Solli

Kreative sjeler

Heidi står bak stykket «Art», og skal danse det sammen med kompanipartner Rebecka og Siren Hermansen.

- Jeg har tatt utgangspunkt i et fremtidsscenario. Jeg blir veldig inspirert av fremtiden og teknologi, og tenker mye på hva som skjer hvis teknologien tar over, forklarer Grøtte.

Dansestykket hun har lager beskriver nettopp dette. Marthe skal danse solostykket «Then».

- Forestillingen er et dypdykk i hvordan mennesker håndterer minnene sine. Opplevelser de har hatt i barndommen, og hvordan de husker dem og gjenforteller dem i voksen alder.

Hun forklarer at hun har studert psykologi, og psyken ofte er sentral i hennes verker. Hun har utviklet ideen og grunnlaget for dette stykket sammen med kollega Hanna Johansson.

Emilie har sammen med sin skuespiller-søster Lisa Thun laget en forestilling kalt «Oss i mellom». Den har også tekst og stemme, i tillegg til dansen.

- Den handler om den bobla du er i under oppveksten og hva som skjer når det interne språket møter verden.

Kribler i det kreative

- Hva skjer etter denne forestillingen da?

- Da må vi bare fortsette jobbinga, svarer de. Og viser blant annet til søknader om stønader som må lages og sendes. Og få innvilget.

- Vi kommer til å jobbe videre uansett om vi får støtte eller ikke.

De legger til at det kreative allerede har begynt å krible.

- Når ballen først har begynt å rulle, så må man bare fortsette arbeidet med å sette «Montage» på kartet.