Mange har spådd Facebooks undergang siden det ble opprettet i 2004. 15 år senere, en mannsalder i internettid, lever Facebook - i alle fall enn så lenge.

Trd.by har reist tilbake i tid med waybackmachine for å gi deg historien til fem nettsamfunn, som ikke var like levedyktig som den amerikanske giganten.

Blink

GRAND OLD MAN: Blink.no var kanskje først ut, men fikk ikke like mye impact som erkekonkurrenten Nettby. Foto: SKJERMDUMP.

En av pionerene i Norge, som ble utviklet av Dagbladets medialab. Blink var et av Norges første nettsamfunn da det ble lansert i februar 2002.

Her kunne brukerne treffe nye mennesker, diskutere og snakke om sin interesser i forskjellige grupper og skrive sine egne nyheter og meninger.

På det meste var 300 000 brukere registrert hos Blink, men sterk konkurranse fra blant annet Nettby og Facebook lokket vekk brukerne.

I januar 2011 var det kun 4000 brukere igjen og Dagbladet valgte å avslutte tjenesten.

Nettby

Var du på Nettby? Selvfølgelig var du det.

Ah, Nettby, du er savnet. Som nevnt var det mange Blink brukere som emigrerte til Nettby da det ble lansert av VG i september 2006.

På det meste hadde Nettby over 820 690 borgere. I form og innhold var Nettby ganske lik Blink.no. Det var flust av grupper for en hver interesse. I tillegg fikk du poeng og rangert etter hvor aktiv du var på nettstedet. Den ultimate tittelen var borgermester.

I 2008 lukket Nettby byporten for godt, hovedgrunnen var fallende brukertall.

Popit

POPIT: Popit eksisterer fortsatt, men ikke slik vi husker det. Foto: SKJERMDUMP.

En underholdningsside for barn og unge i Skandinavia.

Populært chatte-sted og man kunne skaffe seg epost-adresser og finne brevvenner her. I tillegg var det flust av spill og tjenester for kidza.

Popit.no eksisterer fortsatt, men det ligner ikke på det nettstedet jeg var kjent med i mine glansdager. Det rare, grønne romvesenet er borte og chattefunksjonene likeså.

MSN Messenger

ÆM ÆSS ÆNN: MSN er lagt ned, men Skype er en god erstatter. Men vi savner smiley-kolleksjonen fra 2005. Foto: SKJERMDUMP

MSN, som det het på gata, var the shit på begynnelsen av 2000-tallet.

For promillen av befolkningen som ikke brukte MSN, her er det dere gikk glipp av:

MSN var en chatteklient der du kunne legge til og chatte med venner, om de godtok kontaktforespørselen din.

Du kunne legge til uendelige mange smilefjes, dele bilder og filer, endre skrift og bytte profilbilder. I tillegg hadde man muligheten til videosamtaler.

I oktober 2014 ble det klart at Windows Live Messenger, som det het på den tiden, skulle legges ned. Før den tid, i 2013, hadde MSN og Skype slått seg sammen, og du finner de fleste funksjonene i dagens Skype-klient. Nesten.

Habbo Hotell

HABBO: 29. April, 15 år etter Habbo Hotells spede start, legges det virtuelle samfunnet ned serverene i Skandinavia. Foto: SKJERMDUMP

Habbo Hotell var et virtuelt samfunn, som fikk sin spede start i Finnland i 2000.

I 2004 kom hotellet til Norge og hadde på det meste over 200 000 brukere hver måned og mellom 2-3000 pålogginer daglig.

På Habbo kunne du skape din egen avatar og snakke sammen med andre hotellgjester.

Men nå har hotellet registrert sin siste gjest. 27. januar ble det klart at man ikke kan kan registrere seg eller bruke nettspillet lenger.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for våre nye lesere.