Det finnes en håndfull videospill fra de siste ti årene som har blitt populærkulturelle fenomener som har gått langt utenfor sin egen sjanger. «World of Warcraft» er en av disse. «Angry Birds» en annen. Men «Destiny» som ble sluppet for ganske nøyaktig ett år siden er ulik alle andre.

Du har kanskje sett reklamene på TV, trykte media eller på internett. «Destiny» er kanskje det mest ambisiøse, største og dyreste spillprosjektet i historien. Og på toppen av dette så er «Destiny» nesten ugjennomtrengelig og forvirrende for nye spillere.

Er det et MMO-spill ( type «World of Warcraft»)? Er det et multiplayer skytespill ( type «Call of Duty»)? Eller er det en historie av den typen som utvikleren Bungie perfeksjonerte i sin «Halo» -serie?

Les også: Er du en COD-n00b?

Les også: Med Tyrion Lannister på tur i solsystemet

«Destiny» er alt dette og likevel ingen av delene. Forvirret? Vi gir deg den ultimate «Destiny for Dummies» -guiden.

For noen dager siden fikk «Destiny» sin største oppdatering noensinne. En oppdatering på hele 18 gigabyte, noe som forandret spillverdenen og måten spillet spilles på fullstendig. Og tirsdag 15. september kommer et nytt kapittel i form av «The Taken King». Nok en oppdatering som forandrer det alltid ekspanderende Destiny-universet til noe helt annet enn det var for ett år tilbake.

«Destiny» er som en løk. Et fiktiv sci-fi -univers der du kan avdekke lag etter lag som i et narrativ arkeologisk eksperiment. Dette har gjort at mange kvier seg for å hoppe på dette fenomenet i redsel for at de allerede er akterutseilt og ikke klarer å gjennmføre de «sosiale forpliktelsene» som er obligatorisk for de aller største og mest krevende delene av spillet.

Så hva er egentlig «Destiny»?

Opprinnelig så ble spillet beskrevet som en «shared-world-shooter», men bare kort tid etter lanseringen så gikk Bungie bort fra denne merkelappen. Den beste måten å beskrive «Destiny» på er som en skytespill som foregår i et «World of Warcraft» -lignende univers.

Handlingen er spredt over  planetene Mars, Venus og jorden, samt vår egen måne. Fra menyen ( som er formet som et kart over solsystemet ) kan du velge mellom typiske historieoppdrag (mission) , patruljering av de ulike planetene ( patrol), felles multiplayer-aktiviteter (vanguard) og konkurransebasert multiplayer ( crucible). I tillegg til disse finnes det også en rekke andre valgmuligheter der de fleste av disse er basert på samarbeid spillerne i mellom.

Det som gjør «Destiny» så spesielt er at du er aldri i alene i dette spillet. Selv om du bestemmer deg kun for å gjøre historieoppdragene alene så vil du støte på andre mennesker i denne enorme spillverdenen. Spillere som enten bare streifer omkring på jakt etter skatter eller nye oppdrag eller spillere som deg selv som er i ferd med å oppleve historien.

Hva menes med Destiny 2.0?

2.0 er en betegnelse som dukket opp denne uken med den store oppdateringen.  Med «Destiny» har utviklerne Bungie og Activision en 10 -års plan. Dette betyr at spillet vil jevnlig bli utvidet og oppdatert gjennom 10 år med nye planeter og aktiviteter. Akkurat nå kan du reise til Mars, Venus, Jorden og vår egen måne. Om ni år fra nå av er det forventet at de fleste planeter i vårt solsytem er et reisemål og kanskje også steder utenfor vårt system. 2.0 betyr ganske enkelt år 2.

Hva er «The Taken King?

«The Taken King» er et nytt kapittel som legges til «Destiny» tirsdag 15. september. Destiny-universet får da et nytt reisemål i form av et giantisk romskip kalt The Dreadnaught, samt nye destinasjoner på de allerede eksisterende planetene. Med «The Taken King» så introduseres det en rekke nye oppdrag, spillestiler, våpen, utrustninger og multiplayer-brett.

Kan jeg spille «Destiny» på PC / Mac?

Nei, Destiny er kun tilgjengelig for Playstation 4, Playstation 3, Xbox One og Xbox 360.

Er det noe månedlig abonnement med i bildet her?

Nei, men du trenger en aktiv Playstation Plus -konto for Playstation-konsollene og en aktiv Xbox Live -konto for Microsoft sine.

Hva er det som gjør «Destiny» så populært?

Vanskelig å si med 100% sikkerhet, men det virker som om spillet har nøyaktig den riktige blandingen av eventyr, hemmeligheter, sosialt samhold, konkurranse, action og ikke minst skatter til å skape den avgjørende avhengighetsskapende følelsen.

Som et eksempel kan vi nevne rakettkasteren Gjallarhorn ( hornet til guden Heimdall i den norrøne mytologien), som nå lenge har blitt sett på det kraftigste våpenet i spillet. Det har også vært notorisk vanskelig å skaffe seg siden Destiny bruker det såkallte RNG-systemet ( Random Number Generation) for å posjonere ut godene. I klartekst så betyr dette at du aldri helt vet hva du kan motta som belønning for utførte opprag. Dette skaper samme type spenningsmoment som du finner i spill som «Diablo III» og «World of Warcraft»

Hva er et «raid» og hva er «strike»?

Raids og strikes er egentlig to sider av samme sak hvor fire til seks spillere samarbeider om å nedkjempe en usedvanlig sterk fiende. Et «raid» er den ekstreme utgaven av et «strike». Her kreves det kontinuerlig kommunikasjon spillerne i mellom og disse må også gjennom en rekke krevende prøvelser før de kommer fram til målet.

Men jeg liker ikke å snakke med andre gjennom mikrofon når jeg spiller. Kan jeg ikke spille «Destiny» alene?

Jovisst. De aller fleste oppdragene i «Destiny» kan gjennomføres solo. Du kan også spille «strike» og «crucible» uten å måtte kommunisere med andre. Men vær oppmerksom på at selv om du velger denne «ensom ulv» -metoden å spille på så er du aldri alene i «Destiny». Det er i bunn og grunn en sosial opplevelse enten du vil eller ikke.

Det finnes så mange utgaver av spillet å velge i mellom. Hviken skal jeg kjøpe om jeg nå velger å gå inn i denne verdene for aller første gang?

Det smarteste å gjøre akkurat nå er å vente til den 15. september for deretter å kjøpe «Destiny: The Taken King - Legendary Edition». Her får du hovedspillet pluss de tre tilleggspakkene «The Dark Below», «House of Wolves» og «The Taken King» i en og samme pakke. Overveldende mye innhold for pengene.