Barbie har revolusjonert barns verden siden den første lanseringen i 1959. Den har skapt glede og begeistring, men har også fått kritikk for å være med på å fremme et urealistisk kroppsideal blant småjenter.

I bunn og grunn husker de fleste jenter hvordan det var å åpne Barbie-pakken, ta ut den fine dukken, kle henne opp i alle mulige slags klær og deretter leve seg totalt inn i dukkens verden og for et øyeblikk være helt borte i Barbie-universet.

Her kan du se hvordan dukken har forandret seg hvert tiår siden lanseringen i 1959!

Følg trd.by på Facebook

1960

Den første Barbie-dukka ble lansert i 1959, og var ganske mye annerledes enn den Barbien vi kjenner i dag. Blek hud, halvoransje hår og med et tydelig 60-talls preg.

Dette er den første Barbie-dukka som ble lansert i 1959. Foto: Mattel

Den første utgaven av verdensberømte Barbie og Ken kom året etter.

Den første utgaven av Barbie og Ken ble lansert i 1960. Foto: Mattel

1970

Et tiår etter den første lanseringen er forandringen fra den første dukke-utgaven ganske markant. Barbie og Ken har her gått fra å være blek og ltrist, til å bli brun og blid!

Barbie og Ken i 1970. Foto: Mattel

1980

At 80-tallet også preget lanseringen av nye Barbie-dukker, er det ikke tvil om. Den populære afro-frisyren og mye gull, glitter og store øredobber ble her tatt i bruk.

Den første versjonen av en afroamerikansk Barbie ble lansert i 1980. Foto: Mattel
80-tallstilen preget også 1981-utgaven av Barbie. Foto: Mattel

1990

At 90-tallet var fargerikt er det i alle fall ingen tvil om! Barbie fikk da kreppet hår ned til føttene, og Ken fikk brunt hår, slik mange husker dukken med.

Barbie og Ken i 1990. Foto: Mattel

2000

En litt nedtonet Barbie kom i 2010. Ingen crazy antrekk, men i pakken fikk man med glitter og stener som man kunne pynte klærne hennes med. Denne Barbien hadde i tillegg en mage som gikk an å bevege.

2000-utgaven av Barbie. Foto: Mattel

2010

Flere av Barbie-dukkene som ble lansert i 2010 var mer festkledd enn de tidligere versjonene. Både Barbie og Ken har blitt dollet opp med store kjoler, dress og mye glitter.

Barbie i 2010. Foto: Mattel
Barbie og Ken i 2011. Foto: Mattel

2016

Denne utgaven av Barbie er en av de nyeste, og her ser man tydelig at dukken har blitt tilpasset dagens samfunn. Dukken skal forestille en forretningskvinne, og har til og med en smarttelefon i hånda.

En av de nyeste versjonene av Barbie. Denne kom i 2014 og viser Barbie som forretningskvinne. Foto: Mattel

Denne saken ble først publisert i juni 2016, men publiseres på nytt til glede for nye lesere.