Hvem som får den gjeve gullmedaljen i street skate under X Games i Oslo, er det blant annet trondheimsmannen Brage Smith som får avgjøre i år. Sammen med fire andre amerikanske dommere har han blitt valgt ut til å dømme under konkurransen.

Lik trd.by på Facebook

Og det gjør han faktisk til den første nordmannen i sitt slag.

- Jeg har dømt skating tidligere, men aldri på et sånt her nivå. Det er et enormt nivå i forhold til det jeg er vandt til, sier Smith.

Onsdag var det norsk kvalik, og både Oskar Hjellegjerde (16) og Johannes Sundby Aukan (17) fra henholdsvis Stjørdal og Trondheim reiste ned. På grunn av en skade i foten måtte Hjellegjerde trekke seg, mens Sundby Aukan havnet på en åttendeplass.. Hermann Stene stakk av med seieren og skal skate i hovedkonkurransen.

- Stor oppgave

Smith har selv skatet i mange år, og det var under en konkurranse i fjor at California Ramp Works, som står bak skatedelen av X Games, spurte om trønderen hadde lyst å dømme i X Games.

- Jeg har dømt i Europa før, men dette er noe eget. Å få være en av fem til å bestemme hvem som er best i verden er en stor oppgave.

Dermed kan man vel kanskje si at Brage er en av de første som får vite hvem som tar medaljen i år. Men hva skal til for å vinne?

- Det er vanskelig å si, det kommer jo til å bli på toppnivå. Det er nok viktig å ikke bli fullstendig blendet av alle de ville triksene, men det er klart at det ikke blir en enkel jobb, mener Smith.

Slik så hjelmen til Kjersti Buaas ut etter dramatisk fall på snowboard!

Tror på norske talenter

Til vanlig jobber han med markedsføring for blant annet Volcom og Go Pro, så han har allerede en rolle i det norske skatemiljøet, der flere utøvere sponses av merkevarene. Og han gleder seg ekstra til å se de norske kandidatene.

- Det blir spennende å se hvordan nordmennene hevder seg mot proffene fra for eksempel USA. Karsten Kleppan er for eksempel en jeg tror kan gjøre det veldig bra og det gleder jeg meg til å se, sier Smith.

Les også: Buaas reagerer på å bli uthengt i antidoping-debatten