Det sies at nordmenn er født med ski på beina. Og er du oppvokst i Trøndelag, skal du ha et nært forhold til hele Norges RBK og «troillan». Men selv om du benker deg foran skjermen for å se langrennsløperne håve inn medaljer om vinteren, og er fast inventar på Lerkendal hver søndag, er det ikke sikkert du liker blodsmak eller er en ballkunstner selv.

Kanskje en av disse 7 idrettene passer deg bedre.

Lik trd.by på Facebook

1. Roller derby

Nidaros roller derbyklubb er den eneste i Trondheim Foto: Håvard Haugset Jensen

Det er en amerikansk kontaktsport på rulleskøyter. Den utøves primært av kvinner, og i Trondheim finnes det bare én klubb, Nidaros roller derbyklubb. Poeng scores ved at en jammer fra hvert lag skal passere motspillere, blokkere, samtidig som blokkerne prøver å stoppe jammeren – og hjelper sin egen jammer fram. Hver kamp varer i to ganger 30 minutter.

2. Rumpeldunk

Rumpeldunk spilles med ball, og sopelim mellom beina. Foto: SKJALG BØHMER VOLD/ KHRONO

Er en idrett fra Harry Potter-bøkene, som utøves på sopelime. Hvert lag har tre jagere, én keeper, to knakkere og én speider. Jagerne skal score gjennom de tre ringene i enden av banen. Det er tre «klabber» i spillet, som knakkerne prøver å treffe jagerne med. I tillegg er det en «gullsnopp». Det er en person kledd i gult, med en hale som begge lagene prøver å få tak i. Hvis dette skjer, får laget 30 poeng, og kampen er over. En vanlig scoring gir 10 poeng. Skulle det vært uavgjort – spilles ekstraomganger. Det er mange andre regler, veldig mange, men dette er de viktigste. Hvis det høres spennende ut, kan du teste idretten på NTNUI.

3. Lacrosse

Lacrosse kan du prøve på NTNUI i Trondheim Foto: Shutterstock

Det får du også prøve hos NTNUI. Det er et ballspill som utøves på en bane på størrelse med en fotballbane. Sporten ble først spilt på 1200-tallet av kanadiske indianere. Det brukes en kølle med en stram nettlomme på enden. Den skal man fange, holde og kaste ballen med. Målet er å score mål på motstanderen, og beskytte egne nettmasker.

4. Kajakkpolo

Sporten drives av Trondhjems kajakklubb. Det er et ballspill med fem spillere på hvert lag. Målet er å score i en kurv som henger to meter over vannet. Sporten er krevende fordi du må takle vannet, kajakken, ballen og spilletaktikk på en gang.

5. Skotthyll

Skotthyll har lenge vært en populær idrett i Trøndelag Foto: trondheim.skotthyll.no

Regnes som den trønderske nasjonalidretten. Den kom mest sannsynlig til Norge med skotske arbeidere, som bygde Trondheim-Støren-banen i 1860. Norskes skotthyttforbund ble ikke opprettet før i 1978.

En bane består av to plattinger på 5x0,6 meter, med 11 meters mellomrom. På plattingene står det tre munker, trekjegler på 20, 25 og 30 centimeter. Poenget er å treffe disse med hylla, som er en jernplate på 12,5 cm i diameter og på underkant av 1 kg. Du kaster fra motsatt platting og treffer du munkene får du 10, 20 og 30 poeng. Det finnes hele 18 klubber i trondheimsområdet. Les mer om skotthyll i Trondheim her.

6. Basse

Med livet som innsats under basse-VM Foto: Mari Vold

Det er også en urtrøndersk idrett. En basse er en ball laget av oppklippede sykkelslanger. Den går ut på å beskytte sin opptegnede ring på bakken fra å bli truffet av bassen. Det er alle mot alle, og spillet går etter utslagsmetoden, helt til en vinner er kåret. Ringene skal være på 1-1,5 meter i diameter, og ha en avstand til hverandre på 30-40 cm. Havner bassen i din ring, får du en prikk. Får du tre prikker, går du ut. Les her om basse her.

7. Undervannsrugby

Undervannsrugby krever både styrke og kondisjon Foto: Mariann Dybdal

Sporten spilles i Pirbadet i Trondheim. Det er seks spillere på hvert lag, og seks på benken. Man bytter kontinuerlig, slik som i ishockey. Det spilles med en ball fylt med saltoppløsning, slik at den synker. Målet står på bunnen av bassenget, som er 5 meter dypt. I tillegg til badetøy er maske, snorkel, svømmeføtter utstyr som benyttes.

8. Diskgolf

Foto: Ane Aspèn

I diskgolf handler det om å treffe en kurv eller et avtalt mål med færrest mulige kast. Frisbeegolf benytter mange av de samme reglene og uttrykkene som i vanlig golf. Det finnes diskgolfbaner både på Lade, Vestlia/Othilienborg, ved NTNU Dragvoll og ved Trondheim spektrum. Trondheim frisbeeklubb spiller to dager i uken og opplyser at hvem som helst kan bli med, uavhengig av nivå og erfaring.

9. Amerikansk fotball

Foto: Mikkel Walle

Lei av tradisjonell fotball? Hva med å prøve amerikansk? I amerikansk fotball forsøker to lag med 11 spillere på hvert lag å score poeng ved å sparke mål eller plassere ballen bak motstandernes mållinje på godkjent måte. Det laget som scorer flest poeng, vinner kampen, skriver IPC. NFL har blitt stadig mer populært i Norge de siste årene og flere studentmiljøer har startet egne lag. I tillegg har det kommet en egen bane for amerikansk fotball på Lade. Av lag i Trondheim finnes BI Cleavers, Janus Pandemics og Nidaros Domers, som består av de to klubbene Trondheim Amerikanske Fotballklubb (TAFK) og NTNUI Amerikansk Fotball. Trondheim Amerikanske fotballklubb har også tre ungdomslag.

10. Baseball

Foto: NTNUI Knickers Baseball

Baseball er en form for slåball, hvor to lag bestående av ni spillere rullerer på å være angrep og forsvar. Målet er å score flest runs, og kun spillere på det angripende laget kan score, skriver Wikipedia. NTNUI Knickers i Trondheim har treninger hver onsdag 17.30-19.30 og søndag 16.00-18.00 på Lade Idrettspark. Her kan hvem som helst møte opp og delta på trening.

Har du sett denne? Her er Trondheims nye sykkelpark