Perodd Tessem er gymlærer ved Byåsen videregående skole og norgesmester i fitness.

Han er ikke med på at fitnesskulturen har skyld i at kroppspresset er blitt for stort på mange unge jenter. Ved Huseby skole har dette ført til at jenter og gutter spilttes i svømmeundervisningen.

- Jeg mener at fitness kan motvirke kroppspress. Før skulle jenter være så tynne at det ble usunt. Så kom fitness, som gjorde at jentene skulle være trente, og kunne ha litt muskler og størrelse, sier Tessem til Adresseavisen.

Sunnhetsideal

Han hevder fitnesskulturen dyrker fram et trenings- og sunnhetsideal, mens media og andre har gjort den til noe som nesten er usunt.

- Fitness er en sunn og fin sport i forhold til det å takle kroppspress, mener Tessem.

Derfor ønsker han også fitness som et eget fag i skolen.

- Fitness hadde vært et fint fag å ha i skolen. Sporten inneholder elementer som et balansert kosthold og trening, som det kunne vært nyttig for elevene å lære mer om.

- Vil ikke dette bare forsterke kroppspresset på jenter som sier de ikke vil svømme med guttene fordi de ikke føler seg fullkomne?

- Fitness er ikke en skjønnhetskonkurranse. Det er en muskelsymmetrikonkurranse. Det er stor forskjell på det.

- Alle kroppene i fitnesskonkurranser ser ikke like sunne ut?

- Skal du nå toppnivå i fitness, så balanserer det på grensen mellom sunt og usunt. Sånn er det i alle toppidretter, sier Tessem.

Fitness bør forbys, skrev Julianne. Det satte sinnene i kok hos disse utøverne.

Sårbar alder

Han erkjenner at det eksisterer et kroppspress siden mange føler på det.

- Dette er veldig hauset opp i media. Det som startet som et sunnhetsideal er snudd til en fitness- og kroppspressdebatt som er litt dum.

- Hva tenker du om at jenter og gutter ikke har svømming sammen grunnet kroppspresset?

- Dette er jenter i en kroppslig sårbar alder. De er under utvikling, og det er klart at du kan være ekstra sensitiv overfor din egen kropp og bry deg mer om hva andre synes. Det er ikke enkelt i den fasen, sier Tessem.

Halvor Byfuglien, som er avdelingsleder i kommunikasjon- og samfunnsavdelingen i Antidoping Norge, oppfordrer ungdom til å reflektere over hvorfor de trener.

- Vi ser en tendens til at det vokser fram treningsmiljøer der drivkraften er utseendet i stedet for sunnhet og velvære. Dette kroppspresset tror vi kan føre til at jakten på drømmekroppen leder dem inn på usunne treningsregimer, sier Byfuglien til Adresseavisen.

Hele saken med utvidet kommentar fra Byfuglien kan du lese her.

Nathalie fra Trondheim konkurrerer med sin kropp. Hun har tidligere blitt kalt stygg på grunn av dette bildet