I TV-ruta gliser programleder Jon Almaas. På en tredemølle løper skuespiller Kristine Brænden. Ved siden av står Torgeir Fredriksen.

Oxyflow
Skjermdump / Discovery

Det vi får se, er sistnevnte og Sebastian Klev (t.v.) sin store businessidé.

I Trondheim har duoen nemlig startet det som skal være landets første fysiologiske testlab på hjul.

– Vi har ikke kommet over noen andre, sier Klev, som Trd.by møter i gründerselskapet deres, Oxyflow, sine lokaler på Lade.

Oxyflow tilbyr å teste oksygenopptak til privatpersoner, bedrifter og idrettslag – der du er.

– Vi tester biologisk alder, hjertehelsa og prestasjonsnivået ditt, uansett hvem du er, sier Klev. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

– Gir en soleklar pekepinn på helsa di

I TV-programmet Praktisk Info ble de invitert som treningseksperter. Se klipp fra programmet her (med tillatelse fra Discovery):

I videoen over forklares testen – eller du kan lese i boksen under:

TV-invitasjonen i høst kom et knapt år etter at de to sykehusansatte fysiologene på fritiden begynte sin sidegeskjeft.

Test av oksygenopptak har sykehus og andre helseinstitusjoner gjort i lange tider. Men Fredriksen og Klev tror mange apparater støver ned.

De mener måling av oksygenopptak er viktigere enn folk flest tror.

Derfor vil de gjøre det mer tilgjengelig.

– En oksygenopptak-test, eller din VO2-maks, det er den sterkeste indikatoren for din risiko til å utvikle hjerte- og karsykdommer. Det er litt underkommunisert, mener vi, sier Klev, som også retter seg mot utøvere og mosjonister som ønsker en pekepinn på hvor de ligger i forhold til sin idretts prestasjonskrav.

– For mannen i gata er denne testen en soleklar pekepinn på hvordan helsa di er. Du får en veldig god indikator på den biologiske alderen din, sier Klev.

Det første året for selskapet har gått bra. Klev anslår at de har kjørt over 700 tester siden januar. Målet er 1000 innen året er omme. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Her bør du ligge

Men hvor god kondis bør du faktisk ha?

Kondisen måles i milliliter oksygen per kilogram per minutt – altså, etter hvor mye luft lungene klarer å ta inn når du kjører deg selv på ditt ytterste.

– Vi har sett veldig mange menneskers tyngste øyeblikk, sier Klev og gliser før han legger til at det er ingen som angrer.

Klev tegner og forklarer hvordan testen foregår og hvordan de jobber med testpersonene i etterkant. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

For etterpå er folk mest opptatt av hva resultatet ble, sier Klev. Og for menn og kvinner mellom 20 og 29 år, er det henholdsvis 54 ml/kg og 43 ml/kg som du bør ligge på.

– Det er der du bør ligge som en frisk person. Har du lavere enn det, faller du ned til neste alderskategori, sier Klev – og jo høyere alder, jo høyere risiko for sykdom.

De bruker omfattende forskning fra NTNU og St. Olavs hospital som referanse. Ifølge forskningen bør kondisen for hver aldersgruppe ligge her:

AlderKvinnerMenn
20–29 år43 ml/kg54 ml/kg
30–39 år40 ml/kg49 ml/kg
40–49 år38 ml/kg47 ml/kg
50–59 år34 ml/kg42 ml/kg
60–69 år31 ml/kg39 ml/kg
Over 70 år27 ml/kg34 ml/kg

Ferskvare

– La oss si at du har 45 milliliter i opptak på en test, og jeg har 60, som er et bedre opptak. La oss si at vi er cirka like gamle og har samme fysikk. Når jeg sitter og puster, vil det koste meg mindre. Du bruker mer energi enn meg. Hvis vi øker aktiviteten vår likt, vil det alltid koste meg mindre å ta inn samme oksygen som deg. Mine lunger tåler mer, rett og slett, forklarer Klev.

– Fordi du har trent?

– Ja, dette er fullstendig trenbart, og det er ferskvare. Så hvis du har et bra opptak, men ikke trener på noen uker, så vil opptaket fort ha gått litt ned. Måten du får det opp igjen, er trening med høy intensitet, sier Klev.

– Du får ikke noen bedre lungekapasitet av bare å sitte og ventilere?

– Nei, du må trene.

Ideen er at deres testlab reiser rundt, men Klev sier de også oppdaget at det var var praktisk med fysiske lokaler. Her er utsikten fra lokalet deres på Lade. Selskapet holder også på å etablere seg i et eget lokale i Oslo. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen