- Dette har vært en drøm for snowboardklubben lenge, sier leder i klubben Lars Våpenstad-Rånes.

De har nemlig fått ei splitter ny landingspute, en såkalt Probag, som ble åpnet med halsbrekkende stunt tirsdag kveld.

Landingsputa skal gjøre det mye lettere å lære seg nye triks, nettopp fordi den sørger for en myk landing. Foto: Mariann Dybdahl

Viktig av flere grunner

Trondheim snowboardklubb begynte å nøste i mulighetene for å skaffe seg ei slik landingspute allerede i 2015.

- Men vi har ikke hatt midler til å skaffe den selv, forklarer Våpenstad-Rånes til Trd.by.

Landingsputa på seks ganger elleve meter er viktig for klubben og byens utøvere av flere grunner.

- For det første er den viktig for sikkerheten for utviklingen til de unge utøverne. Den gjør at de yngste som ikke har like god kroppskontroll kan gjøre hopp, rails og den type aktiviteter i trygge omgivelser.

Men det har også noe å si for det psykiske aspektet, siden det er noe mindre skummelt å prøve seg på et stunt når man kan lande på ei pute i stedet for på bakken.

- Med denne puta får de øvet inn bevegelsene og læringskurven blir litt lettere.

Puta er seks ganger elleve meter, og skal ifølge Våpenstad-Rånes være veldig vanskelig å bomme på. Foto: Mariann Dybdahl

Positivt for klubben

Lisa Wiik har flere store mesterskap bak seg, blant annet OL i Vancouver. Hun var ikke klar over at snowboardklubben har fått seg ei landingspute, men ble positivt overrasket.

- Jeg lærte meg faktisk et nytt triks takket være ei sånn pute. Vi måtte riktignok til Oregon for å øve på en sånn. Det tar bort en del av spenningen slik at man tørr å prøve litt tøffere triks, sier Wiik til Trd.by.

Også Linn Haug tror dette er positivt for klubben og at dette kan bidra til talentutviklingen.

- Ei sånn pute gir stort potensial for progresjonen, og man kan slippe hemningene sine. Vi får håpe det fører til at vi får flere trøndere i verdenseliten, sier hun.

Trønderne Lisa Wiik, Linn Haug og Kjersti Buas deltok alle tre blant annet i OL i Vancouver i 2010. Foto: Adressa

- Eneste nord for Dovre

- Landingsputa er også viktig som et trekkplaster som kan samle snowboardmiljøet rundt sporten, nevner lederen i snowboardklubben som nok et pluss.

Det er Sparebank 1- stiftelsen som står bak pute-gaven, og banksjef for privatmarkedet i Trondheim, Tore Bull Hedel, sier at den nye landingsputa blir den første og eneste nord for Dovre.

- Det er en glede å få overrekke denne på vegne av stiftelsen. Snowboard er en idrett som favner bredt og har produsert mange store talenter. Det skyldes blant annet at de har et godt miljø, sier Hedel til Trd.by.

Han håper gaven bidrar til at klubben klarer å rekruttere nye helter og framtidige stjerner. Akkurat dét er en ambisjon klubben også har.

- Ja, selvfølgelig! Vi har flere kjørere med ambisjoner om dette. Det hadde vært artig med en ny trønder i toppen, sier Våpenstad-Rånes.

Snowboardklubben fikk landingsputa i gave fra Sparebank 1-stiftelsen. Fra venstre Ingjer Ofstad fra Sparebank 1-stiftelsen, Tore Bull Hedelbanksjef for det private markedet, Lars Våpenstad-Rånes leder i snowboardklubben og Berit Rustad fra Sparebank 1-stiftelsen. Foto: Mariann Dybdahl/Adresseavisen

- En attraksjon i seg selv

Også driftsleder på Vassfjell skisenter Per Øyvind Tellugen er fornøyd med å ha fått dette læringsverktøyet lagt til sitt anlegg.

- Vi ønsker klubbene alt vel, og vi anser dette som et kjempestort skritt i riktig retning.

Han tror læringskurven kommer til å bli raskere for de unge utøverne.

- Her får de lært seg triks, i stedet for å måtte lande på kulen flere ganger. Jeg tenker også den blir en attraksjon i seg selv. Såvidt meg bekjent er det bare Geilo som har en lik pute som dette.

LES OGSÅ: Her er treningstips fra Trondheims tøffeste treningsgruppe

Trd.by har også snakket med de tidligere proffene Linn Haug og Lisa Wiik som sier de selv har lært seg noen triks takket være ei slik pute. Foto: Mariann Dybdahl