- Hans personlige rekord er 310 kilo, noe som tilsvarer 53,45 ganger hans egen kroppsvekt. Det er så utrolig morsomt å se gleden han får av å bruke kroppen på den måten, forteller Ida Christin Wisth (25).

Muskelbunten Sjarm veier selv kun 5,8 kilo.

Sjarm og Ida Christin har holdt på med treningsformen weight-pull i to år, og begynte å konkurrere i fjor. Sporten går ut på at hunden skal trekke mest mulig ganger sin egen kroppsvekt.

Riktig utstyr er vesentlig for at hunden ikke skal få slite- og belastningsskader. Foto: Privat

- Han elsker det

Ida Christin ble introdusert for sporten av en tilfeldig hundeeier som anbefalte den, og ble rett og slett bitt av basillen.

På første trening var både hun og treneren usikker på om Sjarm kom til å trekke noe i det hele tatt.

Sjarm trener flere ganger i uka, men det er ikke ofte han drar veldig tungt. Foto: Privat

- Vi ble veldig overrasket da han trakk vognen. Vi så tydelig at han elsket det han holdt på med, og det var derfor vi fortsatte.

De siste to årene har de vært av og på treningen, og har nylig hatt ett opphold på rundt fire måneder.

- Jeg hadde aldri holdt på med weight-pull hvis Sjarm ikke hadde vist glede av å gjøre det. Stopper han opp, så gir vi oss. Jeg tvinger han aldri til å gjøre noe han ikke vil, legger Ida Christin til.

Fri vilje

Under trening bruker hun av og til godbiter i etterkant, for å rose ham for innsatsen. I konkurranser er godbiter og leker strengt forbudt.

Godbiter og leker er ikke tillatt på konkurranser, men på trening er det av og til lov. Foto: Elise Rønningen

- Vi skal ikke påvirke hundene til å dra mer enn de tåler, derfor er det ikke lov med godbiter under konkurranser. Hundene skal ha lyst til å trekke vognen av fri vilje.

I fjor kvalifiserte de seg til både norgesmesterskap og europamesterskap, men valgte å ikke delta.

- Jeg har et håp om å klare det samme i år også, men siden vi nylig hadde et lite opphold, tar vi det litt som det kommer, forteller Ida Christin.

Ofte trener Sjarm med lette kjettinger på slep. Dette for å få følelsen av at han drar noe tyngre enn egen kroppsvekt. Foto: Privat

Variert trening

God stabilitetstrening og riktig utstyr er vesentlig før man begir hunden ut på tunge trekk. Derfor trener de ofte ulikt, med blant annet kjettingtrekk, kickbike, trappeløp og mye annet.

- Det er viktig å styrke musklene og stimulere det psykiske hos hunden, og derfor trener vi veldig variert. Vi går vanlige turer som alle andre, men i tillegg trener vi med fokus på å bygge muskler, forbedre kondisjonen og forebygge skader.

Å legge på litt vekter i trappeløpet er en fin måte å trene muskler på. Foto: Privat

Både før og etter vogntreningen og konkurranser varmer de opp og tøyer ut, på samme måte som alle andre idrettsutøvere.

- Man kan sammenligne det litt med idretten vi mennesker holder på med. Enkelte av oss elsker å trene styrke og løfte tungt. Det samme gjelder enkelte hunder, fortsetter Ida Christin.

Flere i Trøndelag

Det er ikke bare Sjarm og Ida Christin som trener weight-pull i Trøndelag. Norwegian Weight Pull Club (NWPC) i Trøndelag har en egen Facebook-gruppe med over 380 medlemmer. Likevel er det ikke like mange som er med på alle treningene.

Det er mange ulike hunder som holder på med weight-pull. Her er Jack Russelen Max (2) i aksjon. Han har en personlig rekort på 150 kg. Foto: Privat

- Normalt sett er vi rundt 10 personer med hunder på trening, og det er ikke alle som konkurrerer. Det er ingen grenser for hvilke hunder som kan delta i denne sporten, og det er veldig morsomt hvor mange forskjellige hunderaser som er med i gruppen, avslutter Ida Christin.

Også litt større hunder kan være med. Her er Staffordshire Bull Terrieren Bieceps (5) som har en personlig rekord på 600 kg. Foto: Privat